4.500 vluchtelingen gered op Middellandse Zee in één dag

Doordat de zee nu minder ruw is, trekt de migrantenstroom richting Italië weer aan.

De Italiaanse kustwacht redt dagelijks vluchtelingen op de Middellandse Zee. Deze foto is gemaakt op 13 mei 2016.
De Italiaanse kustwacht redt dagelijks vluchtelingen op de Middellandse Zee. Deze foto is gemaakt op 13 mei 2016. Foto Antonio Parrinello / Reuters

Bij verschillende reddingsoperaties op de Middellandse Zee zijn donderdag 4.500 bootvluchtelingen gered. De migranten zaten verdeeld over veertig rubberen en houten boten, zo schrijft persbureau Reuters. Tenminste één vrouw kwam bij het wagen van de oversteek naar Europa om het leven.

Volgens de Maltese stichting MOAS, het Migrant Offshore Aid Station, die in 2014 begonnen met eigen reddingsacties, met als belangrijkste geldschieters een Amerikaans-Maltees echtpaar, zijn de meeste vluchtelingen afkomstig uit Noord-Afrika.

Volgens de organisatie is de migrantenstroom richting Europa donderdag flink toegenomen vanwege de kalme zee. De afgelopen dagen was de zee erg onstuimig, waardoor minder mensen de oversteek waagden.

Turkije-deal

Hoewel het aantal migranten dat via Griekenland Europa probeert te bereiken sinds de Turkije-deal sterk is teruggelopen, is het aantal migranten dat via Italië Europa bereikt nog niet teruggedrongen. Sinds begin dit jaar zijn er volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken 56.328 bootvluchtelingen het land binnengekomen. Een daling van 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De meeste bootvluchtelingen die Italië bereiken hebben de Nigeriaanse, Eritrese of Gambiaanse nationaliteit.

Momenteel leven er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Italië meer dan 125.000 vluchtelingen in de noodopvang in het land.