100 meter buis moet ‘plasticsoep’ uit zee vissen

The Ocean Cleanup Een constructie van Boyan Slat vist op grote schaal afval uit de oceaan. Voor de Scheveningse kust mag een testversie zich bewijzen.

Donderdag gaat de eerste testversie van The Ocean Cleanup te water, op 23 kilometer voor de kust van Scheveningen.
Donderdag gaat de eerste testversie van The Ocean Cleanup te water, op 23 kilometer voor de kust van Scheveningen. Foto Remko de Waal/ANP

Wat begon als een profielwerkstuk is uitgegroeid tot een samenwerking met baggerbedrijf Boskalis en een prototype van 1,5 miljoen euro. Boyan Slat (21) ontwikkelde als student een revolutionair plan om plastic uit oceanen te vissen. Donderdag gaat de eerste testversie van The Ocean Cleanup te water, op 23 kilometer voor de kust van Scheveningen.

Het ontwerp van Slat bestaat uit een opblaasbare buis van honderd meter lang, gelegen in een V-vorm. Het zeeleven zou onder de barrière door kunnen zwemmen, terwijl het plastic tegen de drijvende arm aanbotst en naar het centrale punt van de V drijft. Daar haalt een schip het op.

Doel is de ‘plasticsoep’, de oceaanstroming van opgehoopt plastic, in tien jaar tijd met de helft te verminderen. Het uiteindelijke project moet 100 kilometer lang worden.

Daarvoor moeten de drijvers komend jaar wel bewijzen dat ze het onder alle weersomstandigheden volhouden, en dat de visstand niet onder ze lijdt. Tot nu toe is het project alleen nog getest met computermodellen.

Slat wil in 2020 beginnen met het opvissen van plastic op grote schaal, om te beginnen in de Stille Oceaan.

Een onlinehit

Slat ontwikkelde zijn idee over het tegengaan van de ‘plasticsoep’ als student aan de TU Delft. De oplossing voor de ongeveer 5 miljoen ton plastic die jaarlijks in de oceanen terechtkomt werd tot dan toe vooral gezocht in schepen die zouden vissen naar plastic. Zo zou het duizenden jaren duren voor de oceaan schoon was, berekende Slat.

Zijn project bleef bij een idee, tot een Tedxtalk van hem online een hit werd en de investeerders in de rij stonden. Nu is er het prototype, betaald door Boskalis, dat ook het transport en de installatie doet. Ook de overheid en een anonieme investeerder betalen mee. Zij leggen elk een half miljoen euro neer.