Zeldzame kritiek op beleid Sisi

Een Egyptische rechtbank heeft dinsdag de overdracht van twee onbewoonde eilandjes in de Rode Zee aan Saoedi-Arabië verworpen. Het besluit van de regering om de eilanden weg te geven leidde in april tot zeldzame sociale onrust en kritiek op de regering. Duizenden mensen trotseerden een protestverbod en gingen de straat op.

Het vonnis wordt gezien als zeldzame kritiek op het regeringsbeleid door de rechterlijke macht, die president Sisi sinds zijn coup in 2013 vrijwel altijd steunt. Daarbij kan het vonnis de relaties met Saoedi-Arabië, dat Egypte de afgelopen jaren met miljarden dollars heeft gesteund, behoorlijk verzuren.

Volgens de Egyptische regering zijn de eilanden altijd Saoedisch geweest en paste Egypte er sinds 1950 slechts op om ze te beschermen tegen Israël. Maar volgens de betogers deed Sisi Egypte in de uitverkoop in ruil voor Saoedische financiële steun. President Sisi kondigde de overdracht immers aan tijdens een bezoek van de Saoedische koning Salman aan Egypte, die miljarden dollars steun beloofde.

Volgens de demonstranten is de overdracht, die onderdeel is van een maritiem akkoord tussen Egypte en Saoedi-Arabië, ongrondwettelijk. Enkele mensenrechtenadvocaten, onder wie de voormalige presidentskandidaat Khaled Ali, spanden daarom een rechtszaak aan waarmee ze de deal wilden blokkeren.

Het vonnis leidde dinsdag tot grote blijdschap in de rechtszaal. Maar het kan nog worden vernietigd door een hogere rechtbank. De regering heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.

Tiran en Sanafir lijken onbeduidende eilandjes: klein, onbewoond. Maar ze liggen in de Golf van Aqaba, een strategisch belangrijk deel van de Rode Zee dat grenst aan Israël, Jordanië, Egypte en Saoedi-Arabië. Sinds de jaren vijftig heeft Egypte er op verzoek van Saoedi-Arabië troepen gelegerd. (AP, Reuters)