‘We zijn fanatieke vogelaars, daar gaat best wat geld aan op’

Marja Jager-Vreugdenhil (37) is lector samenlevingsvraagstukken aan Hogeschool Viaa in Zwolle. Ze doet voornamelijk onderzoek en geeft af en toe college. Samen met haar man en zoon woont ze in Veenendaal.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Mijn taak als lector samenlevingsvraagstukken is hoofdzakelijk de opleidingen sociaal werk en theologie verbinden met het werkveld. Zo doen we onderzoek in de regio Zwolle naar de wijkteams die daar actief zijn. Wat vinden de bewoners van deze manier van zorgverlening en hoe ervaren de teams hun werk? Ik kijk hoe die kennis vervolgens binnen de opleiding doorgevoerd kan worden. Een hele klus, er is veel veranderd sinds gemeenten de zorg zelf moeten organiseren.

In de praktijk komt het erop neer dat ik zelf niet zoveel college geef, maar een team onderzoekers begeleid die ook docent zijn. Ik ben voornamelijk bezig met het onderzoek, het publiceren erover in vaktijdschriften en het geven van lezingen. Ik werk officieel 28 uur per week en heb 11 weken vakantie, dus eigenlijk heb ik een heel relaxt rooster met een prima inkomen.

Toch moet ik altijd mijn best doen om niet te veel overuren te draaien, dat gebeurt namelijk al snel. Ik doe ook veel vrijwilligerswerk, dus al met al zit mijn week zo vol. Ik kook bijvoorbeeld vanuit de kerk met moslimvrouwen uit de buurt, ik zit in een aantal besturen en een werkgroep, en heb een paar maatjes die hulp nodig hebben met hun administratie en met het werken in de moestuin. Ik vind het belangrijk om tijd vrij te maken voor dat soort dingen, het hoort bij mijn rol in de samenleving. Hiervoor tijd vrijmaken is misschien nog wel belangrijker dan geld hebben.”

UIT

‘Mijn man Gert en ik zijn fanatieke vogelaars, dus daar gaat als je het bij elkaar optelt best wat geld en tijd aan op. Gert vindt het ’t leukst om nieuwe of bijzondere soorten te zien en ik leg ze graag vast op camera. Het was oorspronkelijk vooral de hobby van mijn man, maar ik heb het sinds een jaar of drie overgenomen. Daarvoor ging ik wel mee, maar toen was onze zoon nog een stuk jonger dus als we dan ergens op een dijk stonden omdat mijn man boven zee bijzondere vogels zag, was ik voornamelijk bezig met op te letten dat onze zoon niet van de dijk af waaide.

Omdat we bijna elk weekend de natuur in gaan op zoek naar vogels, zijn we aardig wat kwijt aan vervoer. Die vogels zitten natuurlijk overal, dus reken maar minstens 400 kilometer per maand alleen al daarvoor. Inclusief woon-werkverkeer naar Zwolle en bezoekjes aan onze familie, die woont ver weg, lopen onze autokosten snel op.

Sinds kort zijn we verhuisd binnen Veenendaal. We hebben flink zitten rekenen, want we wilden niet het maximale uitgeven dat mogelijk was. Dat heeft alles te maken met ons geloof, de Bijbel staat vol met waarschuwingen dat je niet gebonden moet zijn aan geld. Ik zie ook om me heen dat dat een risico is. Als onderzoeker en als vrijwilliger kom je vaak mensen tegen met schulden, meestal omdat ze simpelweg verkeerde keuzes hebben gemaakt. Daar willen we onszelf voor behoeden.”