Unicum: linkse regering verbiedt vakbondsbetoging

Frankrijk Na vernielingen op 14 juni verbiedt de Franse regering een nieuwe demonstratie. De bonden zijn woedend.

Foto AP

Een linkse regering die een vakbondsdemonstratie verbiedt: dat is voor Franse begrippen een unicum. Maar de politieprefectuur van Parijs was woensdagochtend onverbiddelijk. Een voor donderdag aangekondigde nieuwe protestmars tegen de arbeidsmarkthervormingen van premier Manuel Valls kan niet doorgaan.

Door het EK voetbal en de terreurdreiging is de Franse politie zwaar belast, schrijft de onder de regering vallende prefectuur. De laatste paar demonstraties tegen de omstreden wet hebben bovendien „systematisch tot grote ontsporingen en ernstig geweld geleid”.

De publieke verontwaardiging was groot toen bij de meest recente grote demonstratie op 14 juni relschoppers niet alleen gevels van winkels, cafés en banken vernielden, maar ook met stenen en metalen pijpen de ruiten van kinderziekenhuis Necker te lijf gingen. Het ziekenhuis zou voor 200.000 euro schade hebben en organiseert een inzamelingsactie om de ruiten te kunnen laten vervangen.

Hoewel de vakbonden zeggen dat zij ook slachtoffer zijn van de zogenoemde ‘casseurs’ (relschoppers met bivakmutsen) doken na de demonstratie beelden op van leden van de radicale bond CGT die aan de vernielingen bleken mee te doen. Premier Valls had de bonden vorige week al gewaarschuwd dat hij een demonstratieverbod niet zou uitsluiten.

Om nieuw geweld te voorkomen, wilde de prefectuur een „statisch” protest: een makkelijker te beveiligen demonstratie op één plaats, Place de la Nation. Maar de bonden zijn fel tegen zo’n „vakbondsfanzone”, zoals Jean-Claude Mailly van de bond Force Ouvrière het schertsend doopte. Zij willen een protestmars. De laatste dagen hebben ze kortere routes voorgesteld, maar die werden alle om veiligheidsredenen afgekeurd.

De vakbonden, maar vooral ook de linkervleugel van de regerende Parti Socialiste, hekelen wat ze een „verloochening van de democratie” noemen. De laatste keer dat Frankrijk vakbondsprotest verbood, was tijdens de Algerijnse oorlog begin jaren zestig. „Stel je heel even voor dat Nicolas Sarkozy het recht van vakbonden om te demonstreren zou verbieden”, zei opstandig PS-afgevaardigde Christian Paul zaterdag. Dan zou links woedend zijn, zei hij. „Links heeft niet de macht gekregen om de vakbonden kapot te maken.”