Topgolfer McIlroy niet naar Rio om zikavirus

Hij is tot nu toe de meest prominente sporter die de Spelen mijdt. Het golftoernooi staat voor het eerst sinds 1904 op het programma.

Foto Jim Watson / AFP

Rory McIlroy doet niet mee aan de Olympische Spelen. Dat maakte zijn management woensdag bekend in een verklaring, meldt persbureau AP. De Noord-Ierse topgolfer wil het risico niet lopen dat hij besmet wordt met het zikavirus. Uit de mededeling:

“Mijn gezondheid en die van mijn familie komen op de eerste plaats. Het risico op een infectie is laag, maar het is een risico dat ik niettemin niet wil nemen.”

Al eerder hebben verschillende sporters aangegeven niet mee te willen doen met de Spelen vanwege het zikavirus, maar niet eerder iemand van McIlroys statuur. Hij staat vierde op de wereldranglijst en wordt beschouwd als één van de beste golfers ter wereld.

Het golftoernooi, dat dit jaar voor het eerst sinds 1904 op het Olympische programma staat, dreigt daarom gedevalueerd te worden. Eerder klonk er al kritiek op verschillende spelers die afzegden omdat Rio niet in hun programma past, zoals Australiër Adam Scott en Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen.

Sperma invriezen

De Amerikaanse wielrenner Tejay van Garderen heeft recent gezegd zich niet beschikbaar te stellen voor Rio, omdat hij niet risico wil lopen dat hij zijn zwangere vrouw besmet. In het golf hebben de Australiër Marc Leishman, Fijiër Vijay Singh en de Zuid-Afrikaan Carl Schwartzel al verstek laten gaan wegens het zikavirus.

Andere sporters hebben aangegeven deelname aan Rio niet uit te sluiten, maar wel verschillende voorzorgsmaatregelen te nemen. De Spaanse basketballer Pau Gasol heeft gezegd te overwegen zijn sperma in te vriezen. De Brit Greg Rutherford, Olympisch kampioen verspringen in 2012, heeft dat al gedaan. Uit voorzorg reist zijn partner ook niet mee naar Rio.

Deelname met Ierland

In 2014 had McIlroy nog aangegeven graag naar Rio te gaan:

“Het is voor het eerst sinds lange tijd dat golf op het Olympisch programma staat. Als de beste spelers er niet zijn om het evenement te ondersteunen en deel te nemen, wat heeft het dan voor zin?”

McIlroy zei voor Ierland uit te willen komen en niet voor Groot-Brittannië. Op amateurniveau komen Noord-Ierse golfers, net als bijvoorbeeld professionele rugbyers, uit in een verenigd Iers team. In zijn jeugd speelde McIlroy voor het Ierse team. Daarom wilde hij voor hen uitkomen.