Tesla doet bod op zonnepanelenbedrijf SolarCity

Beide bedrijven zijn van Elon Musk. Die zegt dat Tesla baat kan hebben bij de verkoop van zonnepanelen.

Elon Musk tijdens een bijeenkomst van Solar City in New York.
Elon Musk tijdens een bijeenkomst van Solar City in New York. Foto Rashid Umar Abbasi / Reuters

Tesla heeft een bod uitgebracht op zonnepanelenfabrikant SolarCity. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. Volgens persbureau AP zou met de deal tot 2,8 miljard dollar (2,5 miljard euro) gemoeid zijn.

Zowel Tesla als SolarCity is in handen van techmiljardair Elon Musk. Beide bedrijven hebben veel geïnvesteerd om winstgevend te worden. Tesla verloor de afgelopen twee jaar 1,2 miljard dollar. In dezelfde tijd maakte SolarCity meer dan 1,1 miljard dollar verlies, aldus AP. Desondanks zijn beide bedrijven succesvol op de beurs.

Na de aankondiging steeg de koers van SolarCity met 16 procent tot 26,50 dollar per aandeel. Het aandeel Tesla verloor 24,86 dollar, 11 procent. De aandeelhouders moeten nog akkoord gaan met de deal.

Volgens Financial Times ziet Musk in de aankoop van SolarCity kansen voor Tesla, omdat klanten van dat bedrijf daarmee “met een paar klikken en een paar woorden alles kunnen kopen, van accu’s tot zonnepanelen tot elektrische auto’s”. De krant spreekt echter van een “bailout”, noodzakelijk omdat de kans dat Tesla de schulden van SolarCity kan wegwerken groter is dan dat het zonnepanelenbedrijf daar zelf in slaagt.

Tesla komt om 13.30 uur (Nederlandse tijd) met een nadere toelichting op het bod.