Longreads

Syrische dokters krijgen hulp via SMS

Door de oorlog kampt Syrië met een gebrek aan dokters. Via SMS en Skype schieten buitenlandse dokters te hulp.

Een dokter controleert een kind in een NGO-kliniek in een Syrisch dorp dat door rebellen bezet is.
Een dokter controleert een kind in een NGO-kliniek in een Syrisch dorp dat door rebellen bezet is. Foto Abdulmonam Eassa/AFP PHOTO

Het is levensgevaarlijk om dokter te zijn in Syrië. Eind april nog werd het Al-Quds-ziekenhuis in Aleppo verwoest door bombardementen. De dood van dokter Mo’az, een van de laatste kinderartsen in Aleppo, zorgde toen voor internationale aandacht voor het gevaar dat medisch personeel dagelijks loopt.

New York Times-journalist Ben Taub geeft in een aangrijpende longread een inkijkje in de gevaarlijke wereld van Syrische dokters. Volgens de Verenigde Naties is het aanvallen van zorgvoorzieningen een oorlogsstrategie geworden voor het regime van Assad. Het is beleid om gewonde burgers en strijders toegang tot gezondheidszorg te ontnemen. Dus zijn ziekenhuizen regelmatig het doelwit van aanvallen en riskeren zorgverleners hun leven als ze critici van het regime behandelen.

Door het veiligheidsrisico zijn er nauwelijks nog internationale artsen die in Syrië werken. Na gijzelingen door IS sloot Artsen zonder Grenzen zijn ziekenhuizen in de door IS bezette gebieden. Van de Syrische overheid heeft Artsen zonder Grenzen geen toestemming gekregen om te werken in de delen van het land die door de Syrische overheid gecontroleerd worden.

Toch zijn er nog dappere dokters en verpleegkundigen, of mensen die zonder diploma’s en ervaring het werk doen, die de taak op zich nemen de gewonden te verzorgen. Zij begeven zich dagelijks naar de strijdvelden om de gewonden in het geheim te verzamelen en hen zo goed en zo kwaad als het gaat te behandelen.

Maar hoe houd je de gezondheidszorg op peil in een land waaruit de meerderheid van de dokters gevlucht is, waar kinderartsen ook het werk van hartchirurgen op zich moeten nemen, waar ziekenhuizen doelwit zijn van bombardementen, waar voorraden opraken en waar een groot deel van het medisch personeel al doende het vak leert?

Bijvoorbeeld door buitenlandse artsen, zoals de Britse chirurg David Nott, via SMS-berichten om advies te vragen.

In deze aangrijpende longread van de New York Times vertelt Ben Taub hoe de gezondheidszorg in Syrië ondanks de oorlog doorgaat. (Leestijd 34 minuten, 6.900 woorden)