Recensie

Recensie Theater

Speel cowboytje in beste spel van de zomer

Zin in een zomer cowboytje spelen? Download dan Barking Irons, dat vier ballen krijgt. Bijna net zo goed is _PRISM, hoewel dat een wat duur en kort spel is. Build Away! stelt daarentegen niet zoveel voor.

‘Als je moet schieten, dan moet je schieten”, zegt Tuco (Eli Wallach) in spaghettiwestern The Good, the Bad and the Ugly (1966). „Dan moet je niet gaan lopen praten”. Het is de legendarische scene waarin een wraakzuchtige premiejager een badderende Tuco overvalt. De brutale cowboy schiet zijn aanvaller koeltjes neer met zijn in het schuim verborgen revolver. Barking Irons doet sterk denken aan de cowboyfilm door de amusante brutale wijze waarin je een pistoolheld moet loodsen door verschillende schermutselingen in saloons, hoofdstraten en landelijke gebieden op de westelijke frontier. Maar hoe speels de bejaarde goudzoekers met hun karakteristieke broekophouders en baarden ook door het scherm rennen, raak schieten in Barking Irons is moeilijk. Je bestuurt het vizier van de revolverheld door je vinger naar voren, achteren, links of rechts te schuiven op het scherm. Dat maakt het geheel een stuk uitdagender dan de simpele retrographics en theatrale sterfschwalbes doen vermoeden. In Barking Irons kan je jezelf een Tuco wanen, of natuurlijk zijn tegenspeler Clint Eastwood. En dat maakt dit een van de beste spellen van de zomer.