‘Schone’ atleten onder Russische vlag naar Rio

IOC-top Dopingvrije atleten uit Rusland mogen voor hun land uitkomen. „Het Russische olympisch comité is niet geschorst”.

Patrick Semansky / AP

De Russische vlag zal waarschijnlijk toch wapperen op de olympische atletiekbaan in Rio de Janeiro. De maatregel van de wereldatletiekbond IAAF om atleten uit Rusland van de Spelen te weren, maar het kleine van dopingsmetten vrije smaldeel onder neutrale vlag toe te laten, is dinsdag door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verruimd. Atleten die aantoonbaar ‘schoon’ zijn zullen onder Russische vlag meedoen. „Het Russische olympisch comité is niet geschorst”, verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach.

Het IOC besloot op een olympisch top in Lausanne niet te zwichten voor de Russische druk. De straf van de IAAF werd overgenomen, met inbegrip van de ontsnappingsmogelijkheid voor atleten die aantoonbaar geen dopingregels hebben overtreden. Uit de officiële verklaring sijpelde de wens door om onschuldige atleten uit Rusland maximaal toegang tot ‘Rio’ te verschaffen. Daarvoor zal het IOC de hulp van het sporttribunaal CAS nodig hebben. Alexander Zhukov, voorzitter van het Russische olympisch comité, bevestigde op de top dat gedupeerde atleten de schorsing bij CAS aanhangig zullen maken – „omdat de goeden niet onder de kwaden willen lijden”. En hij steunt die actie – „om onze atleten te beschermen tegen discriminatie”.

Amnestie voor klokkenluidster Julia Stepanova ligt gevoelig

Via president Vladimir Poetin openden de Russen een ander front. Poetin zond via zijn woordvoerder Dimtry Peskov het bericht de wereld in dat zonder enige strafversoepeling de kans bestaat dat Rusland als geheel de Olympische Spelen in Rio boycot. Dat is eerder een strategisch dan een serieus dreigement, maar toch.

Een gevoelig punt op de olympische top bleek de amnestie die de IAAF klokkenluidster Julia Stepanova wil verlenen. De atletiekbond wil haar vanwege ‘de bijzondere bijdragen aan de strijd tegen doping’ startrecht in Rio verlenen. Het IOC gaat daarmee niet voetstoots akkoord, omdat de 800-meterloopster een straf van twee jaar wegens bloeddoping heeft uitgezeten. Naar ze zelf zegt als slachtoffer van het door de regering gestuurde dopingsysteem.

Bach zegt de handreiking van de IAAF te begrijpen, maar hij liet doorschemeren het onverkoopbaar te vinden om een gedopete atlete onder olympische vlag te laten deelnemen. Er wordt nog gebroed op een voor alle partijen acceptabele oplossing.