‘Nepterrorist’ Schiphol krijgt boete van 500 euro

Een dakloze Pool die in april op Schiphol verkondigde een terrorist te zijn – waarna een deel van de luchthaven ontruimd moest worden – moet als straf een boete van 500 euro betalen. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. Er was een taakstraf van 100 uur tegen hem geëist. De man bleek zijn uitlatingen in dronken toestand gedaan te hebben. Dat hij geen terrorist was, was niet meteen duidelijk omdat de man in eerste instantie bevestigend had geantwoord op de vraag van de marechaussee of hij een bom bij zich had. Voor het vliegverkeer had zijn actie geen gevolgen, maar veel mensen zaten uren vast en misten hun vlucht. De officier van justitie rekende het de man aan dat hij zijn uitspraken slechts een paar weken na de aanslagen in Brussel deed. (NRC)