Protestmars vakbonden Parijs mag toch doorgaan

Eerder op de dag verbood de regering nog een vakbondsdemonstratie.

Philippe Martinez , leider van de radicale vakbond CGT.
Philippe Martinez , leider van de radicale vakbond CGT. Foto Baz Ratner / Reuters

De Franse vakbonden mogen donderdag toch een protestmars houden in Parijs. Enkele uren nadat de politieprefectuur van de hoofdstad de demonstratie verbood, bereikten de bonden alsnog een compromis over te te lopen route. Dat liet Philippe Martinez, het hoofd van de radicale vakbond CGT, woensdag weten, meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Niets zo veranderlijk als het Franse openbara bestuur: vakbondsdemonstratie voor morgen nu alsnog toegestaan, mits op kort parcours.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Na gesprek met minister van Biza kwam er een compromis: demonstranten mogen rondje om Bastille lopen.

Aanvankelijk hadden de bonden van Place de la Bastille naar Place de la Nation willen lopen. Daar wilde de politie geen toestemming voor geven. Wel mochten de demonstranten een stilstaand protest op het Place de la Nation houden, wat bepaalde vakbondsleiders te mager vonden.

Nadat de bonden woensdag alsnog met minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve om tafel gingen zitten, werd een compromis bereikt. De actievoerders mogen nu een iets groter parcours buiten het Place de la Bastille lopen. De mars zal, afhankelijk van wat de precieze route wordt, 1 tot 1,6 kilometer lang zijn.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dit is wel zo’n beetje het eerste compromis met de CGT over de Loi Travail.

Partijleider van het linkse Parti de Gauche Jean-Luc Mélenchon had geen goed woord over voor de aangepaste route. Hij noemde premier Manuel Valls “koppig en verward”:

Twitter avatar JLMelenchon Jean-Luc Mélenchon La manif officiellement interdite est officiellement autorisée à tourner en rond de façon statique. Valls obtus et confus. #manif23juin

Het protestverbod dat eerder op de dag werd uitgevaardigd was niet onomstreden. “Een linkse regering die een vakbondsdemonstratie verbiedt: dat is voor Franse begrippen een unicum”, schreef NRC-correspondent Peter Vermaas. De politie liet echter weten dat zij al overbelast is door de terreurdreiging en de beveiliging rondom het EK voetbal. Ook leidden de laatste paar demonstraties “systematisch tot grote ontsporingen en ernstig geweld”.

Vermaas:

“De vakbonden, maar vooral ook de linkervleugel van de regerende Parti Socialiste, hekelen wat ze een „verloochening van de democratie” noemen. De laatste keer dat Frankrijk vakbondsprotest verbood, was tijdens de Algerijnse oorlog begin jaren zestig. „Stel je heel even voor dat Nicolas Sarkozy het recht van vakbonden om te demonstreren zou verbieden”, zei opstandig PS-afgevaardigde Christian Paul zaterdag. Dan zou links woedend zijn, zei hij. „Links heeft niet de macht gekregen om de vakbonden kapot te maken.””