Portugal, Hongarije en IJsland naar achtste finales

Portugal en Hongarije speelden met 3-3 gelijk in de leukste wedstrijd van het EK tot nu toe. IJsland – Oostenrijk werd 2-1.

De Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo nadat hij heeft gescoord tegen Hongarije.
De Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo nadat hij heeft gescoord tegen Hongarije. Foto Attila Kisbenedek/AFP

Hongarije, Portugal én IJsland hebben zich woensdagavond geplaatst voor de achtste finales van het EK voetbal. De eerste twee ploegen deden dat na een onderhoudend duel waarin Portugal tot driemaal toe een achterstand wist weg te poetsen (3-3). IJsland won van Oostenrijk: 2-1.

Groepswinnaar in poule F werd Hongarije. Dat land behaalde net als IJsland vijf punten maar eindigde met een beter doelsaldo boven de mannen van trainers Hallgrímsson en Lagerback. Portugal mag als één van de beste nummers drie eveneens door, met drie punten.

Hongarije scoort, Portugal volgt

Hongarije kwam in de wedstrijd tegen Portugal tot driemaal toe op voorsprong. De eerste keer was dat toen Zóltan Gera in de achttiende minuut de openingstreffer scoorde. Vanaf een meter of twintig nam hij de bal op de borst aan om vervolgens uit te halen. Gera werd daarmee met zijn 37 jaar en 61 dagen de op één na oudste doelpuntenmaker op het EK.

Twitter avatar CNNFC CNN Football Club 37 years, 61 days — Zoltan Gera is the second oldest scorer in European Championship history. #HUNPOR https://t.co/u70b9RuIkQ

In de wetenschap dat de ploeg, met de stand in de andere wedstrijd, minimaal een gelijkspel nodig had om de tweede ronde te bereiken, ging Portugal op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er vlak voor rust: na een pass van Cristiano Ronaldo wist Nani de bal met links in de korte hoek binnen te werken.

Het tempo werd na de rust nog eens flink opgevoerd en dat leidde tot maar liefst vier doelpunten in de tweede helft. Een van richting veranderde vrije trap van oud-PSV’er Balázs Dzsudzsák zorgde ervoor dat Hongarije weer op voorsprong kwam. Het juichen na dat doelpunt leidde tot hachelijke momenten voor de aanvaller: bij het juichen werd de speler door zijn ploeggenoten hard tegen de boarding gedrukt.

Ronaldo staat op

Na de 2-1 was het Ronaldo die opstond. In zijn 17e EK-wedstrijd, waarmee hij het record van zestien duels van Edwin van der Sar en de Franse verdediger Lilian Thuram verbeterde, scoorde hij een van de mooiste doelpunten uit zijn carrière. Na een voorzet van de rechterkant werkte de spits de bal achter zijn standbeen langs in het doel:

De goal betekende voor de flamboyante Portugees, die eerder vandaag negatief in het nieuws kwam door een microfoon van een verslaggever in het water te gooien, nog een vermelding in de geschiedenisboeken. Hij is de eerste speler die op vier verschillende Europese eindtoernooien weet te scoren:

Twitter avatar ESPNStatsInfo ESPN Stats & Info Cristiano Ronaldo (#POR) is the first to score at four European Championships #EURO2016

Na het doelpunt van Ronaldo was het nog niet gedaan met de pret. Vijf minuten na de gelijkmaker bracht Dzsudzsák Portugal weer op 3-2. Wederom gebeurde dat met een gelukje: de aanvaller trok vanaf rechts naar binnen en zag zijn schot van richting veranderd worden. Vervolgens was het opnieuw Ronaldo die de voor de Portugezen belangrijke 3-3 binnenschoot. Hongarije speelt in de volgende ronde tegen de nummer twee uit groep F. Dat kan nog zowel België als Zweden worden.

IJsland verslaat Oostenrijk

IJsland wist woensdag een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan het voetbalsprookje van het eiland dat voor het eerst op het EK actief is. Nadat het al gelijkspeelde tegen Portugal en Hongarije, maakte de ploeg er tegen Oostenrijk een spektakel van.

IJsland, dat wist dat het aan een punt genoeg had om door te gaan, begon aanvallend aan het duel. Het leidde in de achttiende minuut tot een doelpunt van Jón Dadi Bödvarsson. De aanvaller prikte de bal in de verre hoek achter doelman Robert Aimer. Tien minuten na deze goal kregen de Oostenrijker de kans om vanaf de strafschopstip gelijk te maken. Aleksandar Dragovic schoot de penalty echter tegen de buitenkant van de paal.

Aan het begin van de tweede helft was het dan toch raak. Invaller Alessandro Schöpf wist de 1-1 op het scorebord te brengen. Een noodzakelijk tweede treffer viel echter niet. Sterker nog: diep in blessuretijd wist IJsland de volle buit, en daarmee een tweede plaats in poule F, naar zich toe te trekken. Na een counter scoorde Arnór Ingvi Traustason de 2-1. IJsland speelt in de achtste finales tegen Engeland.

Albanië uitgeschakeld

Door het gelijkspel van Portugal is Albanië nu uitgeschakeld. De ploeg mocht, na de 1-0 winst zondag op Roemenië, even hopen op een vervolg als één van de vier beste nummers drie. Met drie punten en een doelsaldo van -2 staat de ploeg nu echter vijfde op de ‘ranglijst’ van ploegen die derde zijn geworden. Portugal is, met eveneens drie punten maar een doelsaldo van 0, wel zeker van de volgende ronde, waarin het uitkomt tegen Kroatië.

Vanavond staan de laatste duels in Poule E op de rol. België en Zweden gaan in een rechtstreeks treffen uitmaken wie tweede wordt in die groep. Italië is al verzekerd van een plek in de achtste finales en weet ook al dat het daarin moet aantreden tegen Spanje. Ierland, dat met nul punten vierde staat kan echter wel nodig de volgende ronde bereiken. Als het land wint van Italië kan het nog doorgaan. Turkije, dat nu nog één van de beste nummers drie is, kan daardoor uit het toernooi vliegen.