Stoffelijke resten van vliegramp Smolensk opnieuw onderzocht

Poolse aanklagers willen alle kisten van slachtoffers van de vliegramp bij het Russische Smolensk in 2010 heropenen. Bij dat ongeluk kwamen 96 inzittenden om het leven, onder wie president Lech Kaczynski – tweelingbroer van Jaroslaw Kaczynski, leider van de huidige nationaal-conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Een eerder onderzoek naar de ramp legde de oorzaak bij menselijke fouten. PiS heeft die conclusie nooit aanvaard en gelooft dat er sprake was van een complot. Bij de officiële opening van een nieuw onderzoek naar de ramp dit jaar, sprak PiS-defensieminister Antoni Macierewicz zijn overtuiging uit dat het vliegtuig ‘desintegreerde’ in de lucht – een verwijzing naar de theorie dat een explosie aan de basis lag van de ramp. (NRC)