Piloten easyJet gaan weer staken, nu 24 uur

Een week geleden legden ze nog acht uur het werk neer, maar hun eisen voor een cao zijn nog niet ingewilligd.

Een toestel van easyJet op Schiphol
Een toestel van easyJet op Schiphol Foto Remko de Waal / ANP

Piloten van lowbudgetmaatschappij easyJet die opereren vanuit Amsterdam leggen hun werk opnieuw neer. Vorig week dinsdag besloten ze acht uur lang, tussen 06.00 uur en 14.00 uur, niet te vliegen. Ditmaal gaan ze een stap verder en staken ze komende vrijdag 24 uur, zo maakte de Vereniging Nederlands Verkeersvliegers (VNV) bekend.

In een verklaring zegt de VNV:

“Omdat gesprekken tussen de VNV en easyJet tot op heden niet tot concrete voortgang hebben geleid, zijn we nu genoodzaakt een langere staking aan te kondigen, namelijk op 24 juni van 00.00 tot 23.59 uur.”

De piloten hebben geen cao, maar willen die wel. De zo’n zeventig piloten vinden dat ze teveel uren moeten maken voor het salaris dat er tegenover staat. Ook vinden zij dat de pensioenbijdrage niet voldoende is en dat doorbetaling bij ziekte beter geregeld moet worden.

Recent staakten ook piloten van SAS en Air France. Waarom? Lees ook : En wéér een rijtje vluchten van het bord af

Stakingsbrekers

Bij de staking van vorige week werd gevreesd dat tientallen vluchten uit zouden vallen. EasyJet zette echter buitenlandse piloten in om het werk van de Nederlandse vliegers over te nemen. Dat leidde weer tot woede van vakbond VNV die meldde dat dit de verhouding “verder op scherp” zette.

De VNV noemt ook nu het inzetten van stakingsbrekers onwettig:

“EasyJet gooit met het inzetten van stakingsbrekers olie op het vuur in plaats van op de golven. Het is spijtig dat het conflict zo lang moet voortduren maar we zullen ons blijven inzetten voor een eerlijke cao voor de easyJet-vliegers.”

In een kort geding wil de VNV aan de rechter voorleggen of het inzetten van buitenlandse piloten om de vluchten van stakers over te nemen, verboden moet worden.

EasyJet zegt in een reactie teleurgesteld te zijn over de voorgenomen staking:

“EasyJet gelooft dat haar laatste cao-voorstel aan de VNV een aanzienlijke verbetering is op een aantal belangrijke onderwerpen, waaronder uitbetaling bij ziekte en pensioenen. Hoewel nog niet op alle onderwerpen overeenstemming is bereikt, heeft easyJet al wel een aantal verbeteringen ingevoerd, omdat we weten dat onze piloten deze erg belangrijk vinden.”

De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de staking geen gevolgen heeft voor de doorgang van vluchten.