Officieel bestand tussen FARC en regering in zicht

De laatste grote hindernis is weggenomen, zo melden de onderhandelaars.

FARC-rebellen, archieffoto
FARC-rebellen, archieffoto AP / Rodrigo Abd

Aan de guerillaoorlog in Colombia, die al een halve eeuw duurt, komt mogelijk binnenkort een einde. De Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging FARC hebben een belangrijke stap gezet naar een akkoord. De onderhandelende partijen zijn het eens over een wederzijds staakt-het-vuren, zo meldt persbureau Reuters. Het zou een laatste horde wegnemen in de verdere gesprekken over de ontwapening van de FARC.

Donderdag zullen de afspraken worden geformaliseerd tijdens een ceremonie in Cuba. Daarbij zullen de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-rebellenleider Rodrigo Londono aanwezig zijn, evenals VN-secretaris generaal Ban Ki-moon. “Opdat de vreselijke nacht ten einde komt en zich een pad opent naar vrede en hoop. Donderdag zullen we het aankondigen”, zei onderhandelaar Luis Antonio Losada, bijnaam Carlos Lozada, op Twitter.

Eerder deze week sprak Santos de verwachting uit dat op 20 juli de onderhandelingen helemaal zullen zijn voltooid. Mogelijk gaat het staakt-het-vuren dan pas in. Op die datum viert Colombia de onafhankelijkheid van Spanje.

Referendum

Santos heeft toegezegd het akkoord voor te leggen aan het Colombiaanse volk in een referendum. Op die belofte is veel kritiek, er wordt gevreesd dat een ‘nee’ het land weer terug de oorlog in trekt. Santos houdt het volk economische groei voor, als er meer stabiliteit komt door een akkoord.

In de overeenkomst zal uiteindelijk staan hoe en waar de gewapende troepen van de FARC zullen demobiliseren en hun wapens opgeven. Reuters meldt dat het laatst overgebleven agendapunt voor de onderhandelaars over dit referendum gaat, namelijk hoe het precies wordt georganiseerd.

Lees ook het exclusieve interview met Nijmeijer in NRC: Tanja Nijmeijer: ‘De FARC heeft fouten gemaakt’

Halve eeuw guerillaoorlog

Eerder was het streven om per 23 maart een omvattend akkoord te bereiken. De meningsverschillen waren nog “te groot”, aldus het hoofd van de regeringsdelegatie in Havana destijds. In januari kwamen de onderhandelaars overeen dat een waarnemersmissie van de VN toe zal zien op de ontwapening van de FARC, wanneer het tot een vredesakkoord komt. Afspraken over een oprichting van een tribunaal dat rebellenleiders die mensenrechten hebben geschonden gaat berechten, een schadevergoeding voor slachtoffers en een amnestieregeling voor FARC-rebellen die geen misdaden hebben gepleegd, werden in december gemaakt.

De oorspronkelijk marxistisch-leninistische guerrillabeweging FARC en de Colombiaanse overheid zijn sinds 2012 met elkaar in gesprek over vrede. De guerillaoorlog in Colombia – waarbij 220.000 mensen omkwamen – duurt al een halve eeuw. Naar schatting zijn er nog ongeveer zevenduizend FARC-rebellen.