Noodlening van 750 miljoen voor Spelen in Rio

Met het geld moet de stad de problemen met infrastructuur en veiligheid kunnen oplossen.

Op Copacabana werd twee weken geleden nog gebouwd aan het beachvolleybalstadion.
Op Copacabana werd twee weken geleden nog gebouwd aan het beachvolleybalstadion. Foto Sergio Moraes / Reuters

De Braziliaanse regering heeft een noodlening goedgekeurd van 2,9 miljard real (754 miljoen euro) aan Rio de Janeiro. Het geld moet de stad in staat stellen een aantal infrastructurele projecten af te ronden en beveiligingsmaatregelen te treffen voor de Olympische Spelen, meldt persbureau Reuters woensdag.

Rio verkeert in geldnood. Vrijdag riep de gouverneur de financiële noodtoestand uit. In mei kreeg de stad ook al een noodlening om achterstallige renteschulden bij banken mee af te lossen. De betalingsachterstand dreigde de financiering van de aanleg van de belangrijke metrolijn in de weg te zitten. Dat terwijl het project toch al in tijdnood dreigt te komen.

Lees meer over de zorgen die de Spelen veroorzaken: In Brazilië groeit de scepsis met de dag

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is op 5 augustus. De eerste sportevenementen vinden al twee dagen eerder plaats. Volgens Reuters worden 500.000 buitenlandse bezoekers verwacht.

De aanloop naar de Spelen verloopt moeizaam. Eerder adviseerde een groep van honderdvijftig experts het evenement uit te stellen in verband met zika. De wetenschappers van prestigieuze universiteiten als Oxford en Harvard schreven in een brief dat de Spelen een bedreiging zijn voor de internationale volksgezondheid. De WHO deelde die zorgen niet, en legde het advies naast zich neer.