N-Korea test weer twee middellangeafstandsraketten

De tweede raket kwam 400 kilometer ver, maar het is niet zeker of van een geslaagde test kan worden gesproken.

Een nieuwsuitzending over de rakettest op het station van Seoel, Zuid-Korea.
Een nieuwsuitzending over de rakettest op het station van Seoel, Zuid-Korea. Foto Ed Jones / AFP

Het Noord-Koreaanse regime heeft woensdagochtend plaatselijke tijd weer twee tests uitgevoerd met het afschieten van middellangeafstandsraketten, zo meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De eerste raket, zoals gebruikelijk afgeschoten vanuit de oostelijke kuststad Wonsan, kwam zo’n 150 kilometer ver en ontplofte in de lucht. De tweede raket kwam zo’n 400 kilometer ver volgens Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militaire inlichtingendiensten.

Of er bij de tweede lancering van een mislukking kan worden gesproken, is nog niet zeker. Wel dat een raket van het type Musudan, dat Noord-Korea sinds april vier keer eerder getest heeft, nooit verder kwam. Volgens de BBC kan het zijn dat de Noord-Koreanen zelf besloten hebben de vlucht van de raket af te breken voordat hij Japan bereikte. Japan heeft gezegd alle raketten die over het grondgebied komen, neer te schieten.

Bereik

Noord-Korea beschikt over zo’n vijftig Musudan-raketten, die naar schatting zo’n 3.000 tot 4.000 kilometer bereik hebben. Dat is genoeg om heel Japan te kunnen raken, of de Amerikaanse militaire basis op Guam in de Stille Oceaan te bereiken.

Door de herhaalde rakettesten van Noord-Korea lopen de spanningen in de regio op. In maart legde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het land al de strengste sancties in twee decennia op vanwege het testen van een kernwapen en een langeafstandsraket begin 2016. De maatregelen waren voor Noord-Korea reden een nog agressievere toon aan te slaan richting zijn vijanden. Gecombineerd met gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea in maart zouden de sancties volgens analisten geleid kunnen hebben tot het intensiveren van de rakettests.

Amerika, Zuid-Korea en Japan hebben afkeurend gereageerd op de nieuwe rakettesten. Japan zei dat het gevaar voor het land toeneemt, hoewel onbekend is of de test geslaagd is. De Amerikanen hebben aangegeven de kwestie weer bij de VN aan te willen kaarten, de Zuid-Koreanen spraken van een “duidelijke provocatie” die ingaat tegen verschillende resoluties van de Veiligheidsraad.