Minstens 93 doden door bliksem in India

De meeste doden vielen onder boeren die op het land aan het werk waren toen hevige onweers- en regenbuien losbarstten.

Een Indiase man rijdt met zijn scooter door de regen in Amritsar. Het is momenteel moessontijd in India, een regenperiode die duurt van juni tot en met september.
Een Indiase man rijdt met zijn scooter door de regen in Amritsar. Het is momenteel moessontijd in India, een regenperiode die duurt van juni tot en met september. Foto AFP/Narinder Nanu

Bij blikseminslagen in oost-India zijn dinsdag en woensdag minstens 93 mensen om het leven gekomen, meldt de Britse krant The Guardian. De meeste doden vielen onder boeren die op het land aan het werk waren toen hevige onweers- en regenbuien losbarstten.

Volgens persbureau AP telde de oostelijke deelstaat Bihar het hoogste aantal slachtoffers (56). Ook in de staten Jharkhand (10) en Madya Pradesh (16) kwamen veel mensen om het leven. Het is momenteel moessontijd in India, een regenperiode die duurt van juni tot en met september en gepaard gaat met veel onweer.

De Indiase deelstaat Bihar, waar de meeste slachtoffers vielen.

Jaarlijks doodt blikseminslag in India tegen de tweeduizend mensen, maar het aantal doden dat dinsdag en woensdag in zo’n korte tijd viel is uitzonderlijk.

Overheidsfunctionarissen hebben tegen AP gezegd te verwachten dat het dodental de komende dagen nog oploopt. 80 procent van de jaarlijkse neerslag in India vindt plaats tijdens de moesson.

Doden door regenval Sri Lanka

Ook Sri Lanka worstelt met het noodweer dat de moesson met zich meebrengt. Bij zware overstromingen en aardverschuivingen vielen in mei minstens 73 doden. Bij het natuurgeweld werden drie hele dorpen opgeslokt door aardverschuivingen.