Mag ik een dagje op jouw oldtimer rijden?

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een motor huren én verhuren.

Bedrijf: MotoShare

Oprichters: Jos Huisman (30) en Thomas Jacobs (30)

Medewerkers: 5

Je hebt eindelijk je motorrijbewijs gehaald, maar voor een eigen motor is geen geld meer. Of je weet niet wát voor exemplaar je zou willen. Met MotoShare kun je gemakkelijk een motor huren.

Wat is het idee?

MotoShare is een website waar motorrijders hun motoren kunnen huren en verhuren. Als eigenaar bepaal je zelf de verhuurprijs. Als huurder kies je een mooie motor uit, en kun je vervolgens 200 kilometer per dag op andermans motor zitten.

Voor wie is dit leuk?

De website is oorspronkelijk bedacht voor de motorrijders zonder eigen motor. Een motor huren bij een regulier verhuurbedrijf is snel prijzig, en je hebt een hoog eigen risico. Gaandeweg bleek de site echter ook voor motoreigenaren aantrekkelijk: elke motor heeft een andere rijervaring, dus is het leuk je eigen racemotor te verhuren en eens op een oldtimer te rijden.

Hoe zit het met de verzekering?

MotoShare heeft een deal met een verzekeraar gesloten: eigenaren lopen geen risico en beschadigingen worden volledig vergoed. Als huurder heb je een eigen risico van 500 euro.

Hoeveel gebruikers zijn er?

Ze zijn nu bijna drie weken live en hebben iets meer dan 100 motoren op de site aangeboden. Er zijn tien verhuren afgesloten.

Hoe betrouwbaar is het?

Iedereen die een motor wil huren krijgt een snelle background check van de verzekeraar, om te kijken of je ooit bij fraude betrokken bent geweest. Ook is er een beoordelingssysteem: je kunt de huurder beoordelen, zodat slechte huurders minder kans hebben nogmaals te huren.

Wat is het verdienmodel?

MotoShare ontvangt een commissie van 15 procent van de verhuurprijs.