‘Toekomst internet in gevaar’

None
FOTO: Getty Images

Er moet snel wat veranderen in de manier waarop grote bedrijven en overheden zich gedragen op internet, anders komt de toekomst van de technologie in gevaar. Daarvoor waarschuwt de Global Global Commission on Internet Governance, een denktank, deze woensdag in een rapport. Volgens de commissie, die sinds 2014 bestaat en wordt geleid door de Zweedse oud-premier Carl Bildt, lijden internetgebruikers onder steeds ingrijpender spionage, censuur en manipulatie. Dat gebeurt door wereldwijd opererende bedrijven zoals Google en Facebook en regeringen. Als voorbeeld noemt de commissie het plan van Facebook om gratis internet aan te leggen in India, maar dan wel tegen de voorwaarde dat Facebook bepaalt welke diensten gebruikers kunnen benutten. De waarschuwing strookt met andere recente kritiek op te grote machtsconcentratie op internet. Ook een van de uitvinders van internet, Tim Berners-Lee, waarschuwde daarvoor onlangs. (NRC)