Kroatië stunt met late zege op titelverdediger Spanje

Pijnlijk verlies titelfavoriet Spanje, clash met Italië wacht nu in achtste finales.

Een strafschop van de Spanjaard Sergio Ramos werd gestopt.
Een strafschop van de Spanjaard Sergio Ramos werd gestopt. Foto NICOLAS TUCAT/AFP

Spanje heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door met 2-1 te verliezen van Kroatië in poule D. Als nummer twee van de groep moet de regerend Europees kampioen het in de achtste finales tegen Italië opnemen, maandag in Stade de France. Kroatië treft als groepswinnaar één van de nummers drie in de achtste finales zaterdag in Lens.

Spanje had aan een gelijkspel in Stade Matmut-Atlantique in Bordeaux genoeg om groepswinnaar te worden, in een wedstrijd waar met name het ontlopen van Italië op het spel stond. David Silva splijtte de defensie van Kroatië open met een steekpass op de lopende Cesc Fabregas, die breed legde op Álvaro Morata: 1-0. Nikola Kalinic maakte gelijk op slag van rust in de wedstrijd die onder leiding stond van Björn Kuipers. De Nederlandse scheidsrechter liet zich halverwege de tweede helft verleiden door een buiteling van Silva na licht contact en gaf een strafschop. Sergio Ramos miste vanaf elf meter, na een prima redding van de Kroatische doelman Danijel Subasic. Ivan Perisic dompelde Spanje in rouw vlak voor tijd, nadat hij doelman David De Gea in de korte hoek versloeg na een snelle uitbraak vlak voor tijd.

Turkije is na een zege op Tsjechië (2-0) derde geworden in Poule D en maakt nog kans op de achtste finales. Noord–Ierland, derde in poule B, plaatst zich door de zege van de Turken voor de achtste finales, omdat de ploeg van Michael O’Neill sowieso bij de beste vier nummers drie hoort. Het is voor Noord-Ierland een buitengewoon fortuinlijke dag geworden, nadat de wedstrijd tegen Duitsland met 1-0 verloren ging. Duitsland miste kans op kans, wat voor Albanië weer pijnlijk was. De nummer drie van poule A lijkt het met een doelsaldo van -2 niet te gaan redden. Ook Turkije heeft een doelsaldo van -2, maar heeft meer doelpunten gemaakt.

Burak Yilmaz scoorde al vroeg op aangeven van Emre Mor en dat bracht de tot nu toe teleurstellende Turken voorbij de Tsjechen in de stand. Na twintig minuten in de tweede helft scoorde Ozan Tufan de 2-0, kort nadat de Nederlandse Turk Oguzhan Özyakup ingevallen was in het Stade Bollaert Delelis in Lens. De assist op Tufan kwam van Mehmet Topal.