IS-bestrijder Jitse Akse niet vervolgd

Ex-militair Jitse Akse wordt niet vervolgd voor betrokkenheid bij het doden van strijders van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Het heeft de zaak tegen hem geseponeerd. Justitie stelde onderzoek in nadat Akse in media had verteld dat hij IS-strijders gedood had; burgers mogen niet eigenmachtig deelnemen aan een gewapend conflict. Uit dat onderzoek kwam onvoldoende bewijs dat Atse betrokken is geweest bij het doden of proberen te doden van IS-strijders. Er is onder andere gezocht naar getuigen van Atses handelen. De ex-militair sloot zich begin 2015 aan bij de Koerdische strijdgroep YPG en heeft in Syrië gevochten tegen Islamitische Staat. Akse werd in Nederland opgepakt na zijn uitlatingen, en twee dagen later weer vrijgelaten. (NRC)