Jeff Goldblum is NIET dood

Jeff Goldblum

Hij schitterde in de jaren 90, maar werd geen echte ‘leading man’. Zijn beste werk komt nog, weet de 63-jarige acteur zeker.

Foto Bloomberg/Andrew Harrer
Foto Bloomberg/Andrew Harrer

De springerige Jeff Goldblum (63) komt fris over, als een veel jongere acteur. Misschien omdat hij vorig jaar met zijn derde vrouw zijn eerste kind kreeg. Misschien door zijn succes als jazzpianist. Steve Martin speelt banjo, Woody Allen klarinet, Goldblum treedt op in de jazzclubs van LA.

Of misschien doordat hij oprecht plezier in zijn werk heeft. „Het was zo opwindend”, zegt Goldblum over actiefilm Independence Day: Resurgence. Regisseur Roland Emmerich vroeg hem om na twintig jaar opnieuw wetenschapper David Levinson te spelen, die de wereld van de aliens redt: „een van de meest gedenkwaardige dingen die ik ooit deed”.

De ex van Geena Davis trad op in meer dan honderd speelfilms, tv-series en toneelstukken. Collega’s en filmliefhebbers koesteren de gevatte, excentrieke acteur. Toch brak hij, na zijn memorabele optredens in The Fly, Jurassic Park en Independence Day, nooit overtuigend door als leading man. Recentelijk dook hij op in kwaliteitsfilms als The Grand Budapest Hotel, maar vooral op kleinere schermen: hipsterparodie Portlandia, serie Law & Order, videogame Call of Duty.

Dus als je niet goed hebt opgelet, vraag je jezelf zomaar af wat er toch met Jeff Goldblum is gebeurd. Op internet viel in 2009 zelfs te lezen dat hij was overleden. Waarna deze kop nodig was: „Jeff Goldblum is NIET dood (wat Google ook zegt)”. Het schijnt hem niet te deren: „Ik sta op het punt mijn beste werk te doen.” Het geheim van zijn springerigheid? Goldblum wijst naar zijn karakteristieke kop. „Laat je haar grijs worden. Vecht niet tegen de tijd.” Eet bewust en beweeg: hij gebruikt zijn zoon Charlie als gewicht voor sportschooloefeningen, terwijl het kind kraait en kwijlt.

Filmsterren doen graag blasé over hun roem, de bijna pensioengerechtigde Goldblum glundert na decennia in de schijnwerpers nog steeds over het plezier dat hij aan acteren beleeft. „Mensen werden verliefd op Independence Day, niet door de special effects, maar door de personages”, zegt regisseur Emmerich. Hij wijst op Goldblum, die blij als een kind zit te grijnzen.

    • Diederik van Hoogstraten