Is ‘Idiocracy’ de film die het Amerika van Trump voorspelde?

Niet veel mensen hebben Idiocracy van regisseur Mike Judge, de bedenker van Beavis and Butthead, gezien toen de film tien jaar geleden uitkwam. Dat kon ook niet. Filmstudio Fox begroef de film na slechte testvoorstellingen, liet de film niet vooraf aan de pers zien, en bracht de film slechts uit in 14 bioscopen – het minimum waartoe Fox contractueel verplicht was. Wat een verschil met tien jaar later. Inmiddels is er volop discussie op het web en elders of Idiocracy dé film is die de opkomst van Donald Trump heeft voorspeld in de strijd om het Amerikaanse presidentschap. Scenarioschrijver Etan Cohen twitterde: „Ik had niet verwacht dat Idiocracy zo snel een documentaire zou blijken te zijn.”

In de film speelt Luke Wilson een in alle opzichten doorsnee-Amerikaan, die tijdens een experiment van het Amerikaanse leger wordt ingevroren, en wakker wordt in 2505. Amerika blijkt te zijn getransformeerd in een land waar de domheid regeert. De evolutie is de verkeerde hoek omgeslagen, de intelligente mensen zijn uitgestorven. De totaal middelmatige Wilson is plotseling de slimste mens op de planeet. De best bezochte film van het jaar 2505 heet Ass en bestaat louter uit beelden van een paar billen en scheetgeluiden; goed voor acht Oscars. Het bestbekeken televisieprogramma heet Ow, My Balls! , een show waarbij de edele delen van de presentator er flink van langs krijgen. Niemand kan nog een normale Engelse zin uitspreken („I’m like… Dude… Whatever.” ) De president van de Verenigde Staten is voormalig pornoster en worstelkampioen president Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho. De president pleegt zijn toespraken te beginnen met uitspraken als „I know shit is bad right now”. De volksvertegenwoordiging brengt hij in het gareel door met zijn machinegeweer in de lucht te schieten.

Sommige bezorgde Amerikanen zien in Idiocracy een voorafschaduwing van het Amerika van een mogelijke president Trump. De makers zijn dat me ze eens. Mike Judge en Etan Cohen kondigden aan dat ze graag anti-Trumpspotjes willen maken waarin president Camacho zijn glorieuze rentree zal maken. Maar daarvoor moeten ze eerst toestemming krijgen van Fox, dat de rechten bezit van de film. Tot die tijd zijn er altijd nog quizzen op het web met opsommingen van krankzinnige uitspraken (‘This very expensive global warming bullshit has got to stop’) en de vraag wie wat zei: presidentskandidaat Trump of toch president Camacho?