De Canvasconnectie: Bert Danckaert

De Canvasconnectie maakt documentaires over actuele kunst. Iedere aflevering wordt een kunstenaar geportretteerd en zijn of haar werk getoond, terwijl ze zelf ook naar het werk van anderen kijken. Vandaag een portret van Bert Danckaert (1965), fotograaf, wonend en werkend in Antwerpen waar hij docent is aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Typerend voor zijn werk zijn de bevreemdende stadsstillevens: stoepen, muren, straatmeubilair, alles met minimalistische inslag.

Tussen 2007 en 2013 reisde hij naar achttien steden op vier continenten. Op al deze plekken fotografeerde hij de alledaagse stedelijke omgeving op de voor hem herkenbare wijze. Straathoeken die eigenlijk een nietszeggend stukje op aarde zijn worden in zijn foto’s een kunstwerk. Zelf ziet hij ook het absurde in van het afreizen naar Beijing om daar de parkeerplaats van de Ikea te fotograferen. Zijn fotoboek Simple Present bevat een overzicht van deze foto’s. Danckaert stelt hiermee de vraag „in hoeverre we de wereld hebben overgegeven aan globalisering en multinationals en in hoeverre heeft de culturele identiteit nog een stem?”