Hongkong duurste stad ter wereld

Dat blijkt uit een onderzoek dat kosten voor levensonderhoud van expats in wereldsteden vergelijkt.

Een vrouw fotografeert de Victoria haven in Hong Kong
Een vrouw fotografeert de Victoria haven in Hong Kong Foto Kin Cheung/AP Photo

Hongkong is op dit moment de duurste stad van de wereld om expats te stationeren, dat blijkt woensdag uit het onderzoek “Cost of Living” van Mercer. De lijst is gebaseerd op vergelijkingen tussen de lokale prijzen van meer dan tweehonderd goederen en diensten, zoals vervoerskosten, boodschappen en huurprijzen.

In duurste stad ter wereld is de maandelijkse huur voor een ongemeubileerd appartement met twee slaapkamers ruim 6.100 euro, kost een kopje koffie zeven euro een liter melk ruim drieënhalve euro.

De afgelopen jaren waren de kosten van levensonderhoud voor expats in de Angolese hoofdstad Luanda steevast de hoogste ter wereld. Die stad is nu de tweede duurste stad op aarde. De hoge kosten in Luanda zijn vooral te wijten aan schaarste van levensmiddelen en huisvesting en hoge veiligheidskosten.

Zwitserse steden duurste in Europa

Van de Europese steden zijn de kosten in de Zwitserse steden Zürich, Genève en Bern het hoogst. Die steden nemen respectievelijk de derde, achtste en dertiende plaats in.

Amsterdam is dit jaar iets gestegen op de lijst van de duurste wereldsteden: van plaats 69 naar plaats 64. Die stijging valt echter in het niet ten opzichte van de daling van dertig plaatsen in 2015. Die daling komt door de vermindering van de waarde van de euro vorig jaar. Een werkgever die een expat in Amsterdam plaatst, is zo´n 2.100 euro kwijt voor een gemiddeld tweekamerappartement.

Kosten besparen in Namibië

De kosten voor levensonderhoud zijn voor elke munt teruggerekend naar de dollar. De veranderingen in de lijst van dit jaar ten opzichte van vorig jaar komen vooral door veranderingen in de waarde van munten. De lijst laat dus niet zien welke stad in verhouding met de gemiddelde inkomens van de lokale bevolking het duurst is.

De goedkoopste stad op de lijst is de hoofdstad van Namibië: Windhoek. Daar is de huur voor een tweekamerappartement rond de 530 euro.