Gesink rijdt ook de Tour de France niet

Hij is onvoldoende hersteld van een valpartij in de Ronde van Zwitserland, vinden de artsen.

Robert Gesink.
Robert Gesink. Foto Bas Czerwinski / ANP

Robert Gesink doet dit jaar niet mee aan de Tour de France. Hij is onvoldoende hersteld van een blessure die hij opliep tijdens een valpartij in de Ronde van Zwitserland, vindt de medische staf van zijn ploeg Lotto NL-Jumbo. George Bennett gaat in zijn plaats.

De ploeg zegt ook zonder Gesink als kopman een Touretappe te willen winnen. Wilco Kelderman en Dylan Groenewegen moeten daarvoor gaan zorgen. Voor de 23-jarige Groenewegen, een sprinter, is het de eerste keer dat hij de Ronde van Frankrijk rijdt, maar ploegleider Nico Verhoeven denkt dat hij wel eens voor een verrassing zou kunnen zorgen. Kelderman kan volgens Verhoeven een etappezege pakken in de bergen.

Gesink ging onderuit in de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland. Hij kwam met zijn voorwiel in een kuil en sloeg over de kop. Hij liep daarbij hoofdletsel op. Van de valpartij herinnert Gesink zich niets meer.

Het is de tweede grote teleurstelling in korte tijd voor Gesink. Eind vorige maand werd bekend dat hij geen onderdeel is van de selectie die voor de Olympische Spelen naar Rio mag. De Spelen en de Tour waren voor dit seizoen zijn hoofddoelen, kondigde hij eerder aan. Vorig jaar finishte Gesink in de Tour als zesde.