Geld groeit niet aan bomen, bomen wel op geld

Oude dollarbiljetten worden gebruikt om compost mee te maken, blijkt uit dit filmpje van YouTube-kanaal Great Big Story.

Foto iStock

We kunnen veel als mensheid, maar een vruchtbare ondergrond vinden waar geldbiljetten op te kweken vallen, is ons nog niet gelukt. Het groeit niet op menselijke ruggen en ook niet aan bomen, als we de spreekwoorden mogen geloven. Maar bomen die op geld groeien? Dat kan wel, blijkt uit dit filmpje van YouTube-kanaal Great Big Story.

De enige instanties die de macht hebben bankbiljetten te drukken zijn centrale banken. (Goed, criminele organisaties ook, dat vinden we als maatschappij alleen niet zo leuk.) Soms drukken banken geld uit economische motieven, als een land in grote financiële nood zit. Dat leidt dan bijna altijd tot inflatie, waardoor veel economen dat geen goede oplossing vinden.

Compost

Meestal worden er bankbiljetten gedrukt, eigenlijk elke dag, om oude biljetten die hun waarde bewezen hebben uit de roulatie te kunnen nemen. Puur ter vervanging dus, van briefgeld dat met plakband aan elkaar hangt, waar mensen een boodschap op geschreven hebben of dat compleet verkreukeld is. De oude biljetten moeten vervolgens vernietigd worden.

Zelfs dan behouden ze een deel van hun waarde. Tenminste, in Amerika. Als de biljetten bij de Federal Reserve-locatie in New Orleans door de versnipperaar gehaald zijn, wordt het vernietigde papier naar een houtverwerkingsbedrijf gebracht. Dat maakt er vervolgens compost van. Per dag wordt in New Orleans ter waarde van zes miljoen dollar aan briefgeld vermalen. Een vrachtwagen vol is goed voor 24 miljoen dollar.

Boeren kopen de compost dan weer van het houtverwerkingsbedrijf. Zoals Simond Menasche, een kleine kweker van biologische groenten:

“One man’s trash is another man’s treasure.”

Menasche kan het weten: hij heeft voor een miljoen dollar aan oude biljetten in zijn rijke grond liggen.