FedEx boekt 1,6 miljard winst over 2015

Over het laatste kwartaal werd verlies geleden, mede door de overname van TNT.

Een busje van FedEx in San Francisco.
Een busje van FedEx in San Francisco. Foto Justin Sullivan / Getty Images / AFP

De Amerikaanse pakketbezorgingsdienst FedEx heeft over het vierde kwartaal van afgelopen boekjaar een verlies geleden van 62 miljoen euro. Het bedrijf, dat onlangs het Nederlandse TNT Express overnam, boekte over het hele fiscale jaar een winst van ruim 1,6 miljard euro. Dat meldde FedEx dinsdagavond.

De omzet bedroeg ruim 11,5 miljard euro, wat een stijging van meer dan 7 procent is ten opzichte van het voorgaande boekjaar. De positieve resultaten waren te danken aan besparingen op brandstofkosten, waardoor de winstmarge hoger uitviel. Het boekjaar eindigt bij FedEx op 31 mei.

Het verlies in het laatste kwartaal was vooral te wijten aan een grote pensioenlast. Ook maakte het bedrijf hoge kosten door de overname van TNT. Wel viel het verlies lager uit dan analisten hadden verwacht. Dat komt mede doordat FedEx en andere bezorgdiensten blijven profiteren van de groei van onlineverkopen.

Vooruitzichten

Voorspellingen over het huidige boekjaar wilde FedEx dinsdagavond niet geven. Daarvoor is nog te veel onduidelijk over hoe de resultaten bij TNT zich zullen ontwikkelen en hoe de integratiekosten zullen uitwerken op de winst, aldus de pakketbezorger. Ook moet nog worden gekeken of de overname tot banenverlies zal lijden, hoewel dat niet wordt verwacht.

FedEx rondde eind mei de overname van TNT af. Met die acquisitie werd het Europese hoofdkantoor van het bedrijf verplaatst van Brussel naar Hoofddorp. Het hoofdkantoor van FedEx staat in de Amerikaanse stad Memphis.

(NRC/ANP/AP)