Ex-voorman politie biedt excuses aan na nieuws over royale uitgaven

Foto Koen van Weel / ANP

De eerder deze week opgestapte voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie Frank Giltay heeft de 34 leden van het medezeggenschapsorgaan zijn excuses aangeboden. In een verklaring zegt hij te betreuren dat de COR beschadigd is geraakt door het onderzoek van de politie naar de royale uitgaven van de inspraakclub.

Giltay blijft wel lid van de COR. Hij houdt daardoor een extra toelage op zijn salaris, al wordt die volgens de woordvoerder van de politie iets verlaagd omdat de voorzitter extra veel geld ontving. Giltay prees het door de COR geïnitieerde project ‘De Hark Voorbij’. „Een cultuurproject van de bovenste plank om meer verbinding, vakmanschap, vertrouwen en inspiratie te brengen. En daarmee een strategische bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons korps”, aldus Giltay. Op 1 juli kiest de COR een nieuwe voorzitter.

De opgestapte voorzitter zei niets over de omstreden uitgaven die nu intern worden onderzocht. Hij heeft bijvoorbeeld duizenden euro’s uitgegeven aan zaken als kleding, image-coaching en reizen naar Curaçao.

Badeendjes, badlakens, wijnpakketten en luxe paraplu’s werden door de COR gedeclareerd. Lees het verhaal hier: 89.000 euro voor vergaderingen

Volgens lid van het dagelijks bestuur van de COR Jan Peters kan Giltay lid blijven van de COR „omdat hij daar recht op heeft”. De COR noemt het opstappen als voorzitter „een verlies voor de COR in zijn geheel alsmede voor Frank Giltay persoonlijk”.