EU bereikt voorlopig akkoord over nieuwe grenswacht

De nieuwe Europese grens- en kustwacht krijgt onder meer 1.500 man tot zijn beschikking.

Archieffoto van 23 april, waarop te zien is hoe mariniers uit Malta een fles water gooien naar een boot met naar schatting 180 bootvluchtelingen. Een reddingsboot was onderweg.
Archieffoto van 23 april, waarop te zien is hoe mariniers uit Malta een fles water gooien naar een boot met naar schatting 180 bootvluchtelingen. Een reddingsboot was onderweg. Foto: Reuters / Darrin Zammit Lupi

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een voorlopig akkoord bereikt over het instellen van een nieuwe Europese kust- en grenswacht. Dat meldt de Rijksoverheid op woensdag. Het is de bedoeling dat deze grens- en kustwacht de bewaking van de Europese buitengrenzen gaat versterken.

Twitter avatar dijkhoff Klaas Dijkhoff Akkoord met @EUparliament over Europese Grens- en Kustwacht. Structurele versterking EU-buitengrenzen belangrijke prioriteit @EU2016NL 1/2

Momenteel valt die bewaking onder de hoede van EU-grensagentschap Frontex. De bevoegdheden van de nieuwe grens- en kustwacht zijn uitgebreider. Waar Frontex voornamelijk een coördinerende functie had, krijgt de nog op te richten bewakingswacht 1.500 grenswachten tot zijn beschikking.

Die kunnen zelf in actie komen als een EU-land daarom vraagt, als bijvoorbeeld de bewaking van zijn buitengrenzen onder druk staat. Ook gaat het een bijdrage leveren aan de terugkeer van economische migranten.

Dijkhoff verheugd

Of de nieuwe wacht er daadwerkelijk komt, is nog niet 100 procent zeker. De afzonderlijke EU-lidstaten moeten nog over het akkoord stemmen. Desondanks toonde staatssecretaris Klaas Dijkhoff zich in een reactie verheugd over het nieuws.

“We hebben de Europese grens- en kustwacht hard nodig om de bewaking van onze gemeenschappelijke buitengrenzen structureel te versterken. Hiermee kunnen we de migratiestromen beter beheersen en vergroten we ons veiligheid.”

Het voorlopige akkoord is tot stand gekomen onder het EU-voorzitterschap van Nederland, dat in een reactie het instellen van deze wacht “een van de belangrijkste doelen van het Nederlandse voorzitterschap” noemt.

Duidelijke nieuwe stap

Volgens NRC-correspondent Stéphane Alonso is het instellen van de nieuwe grens- en kustwacht een duidelijke nieuwe stap van de EU.

“Een probleem van de vluchtelingencrisis was tot nu toe dat de beveiliging van de buitengrenzen een zaak was van de lidstaten apart. Dit voorstel moet dat probleem oplossen. Het idee is dat als er een land is dat in de problemen komt met de bewaking van zijn buitengrenzen, er nu een soort gemeenschappelijke poel komt met materieel en grensbewakers waar de EU-lidstaten gebruik van kunnen maken.”

Volgens Alonso is het bijzonder dat de voorlopige deal er zo snel is gekomen. “Normaal duurt het jaren voordat zoiets aangenomen wordt, nu is het vrij snel gegaan. Dat geeft aan hoe hoog de nood is.”