Boeken

Eerste Zilveren Griffel voor Anna Woltz, achtste voor Van de Vendel

De in totaal tien Zilveren Griffels, de prijs voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar, werden vanmiddag in Amsterdam uitgereikt.

Anna Woltz (Gips), Edward van de Vendel (Stem op de okapi) en Daan Remmerts de Vries (Groter dan de lucht, erger van de zon) zijn drie van de tien beste kinderboeken van het afgelopen jaar. Zij horen tot de winnaars van een Zilveren Griffel, die woensdagmiddag in Amsterdam zijn uitgereikt.

De beste kinderboeken van 2015 komen volgens de Griffeljury allemaal van Nederlandse schrijvers. Onder de tien winnaars van de Zilveren Griffel zijn geen vertalingen, zoals in 2010 voor het laatst gebeurde. Alle tien boeken maken daarmee kans op de Gouden Griffel, die begin oktober wordt uitgereikt en reglementair alleen naar een niet-vertaald boek mag gaan.

Voor Woltz is het de eerste Griffel die zij ontvangt, voor Van de Vendel de achtste, voor Remmerts de Vries de vierde. Ook won hij al tweemaal de Gouden Griffel, in 2002 voor Godje en in 2010 voor Voordat jij er was. Eerder dit jaar won Van de Vendel voor zijn Stem met de okapi al de Woutertje Pieterse Prijs.

De jury bekroonde over de gehele linie meer oudgedienden dan nieuwkomers: naast Van de Vendel en Remmerts de Vries ook Imme Dros, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen, Tjibbe Veldkamp en het dichtersduo Hans en Monique Hagen. Joukje Akveld, die het oorlogsgeschiedenisboek Een aap op de wc schreef, won nog niet eerder een Griffel. Zeven van de tien bekroonde boeken zijn uitgekomen bij uitgeverij Querido.

Opvallende afwezigen onder de laureaten is Bart Moeyaert (De hemel), die wel genomineerd was voor de Woutertje Pieterse Prijs en door de Griffeljury overgeslagen is. Simon van der Geest kreeg voor Spijkerzwijgen wel een van de 13 eervolle vermeldingen. Zijn twee voorgaande boeken werden met de Gouden Griffel bekroond.

Naast de Griffels werden ook de Zilveren Penselen uitgereikt, voor de beste illustraties, aan de verrassende winnaars Harriët van Reek (Lettersoep) en Yvonne Jagtenberg (Hondje). De buitenlandse illustratoren Øyvind Torseter (Het gat) en Ingrid Godon (Mijn opa is een boom) wonnen een Zilveren Palet. Eind september worden daaruit nog de twee winnaars gekozen van het Gouden Penseel en het Gulden Palet. Illustrator Martijn van der Linden, die met Van de Vendel de Woutertje Pieterse Prijs deelde voor zijn werk in Stem op de okapi, kreeg een eervolle vermelding.