‘Een familiebedrijf verkoop je niet zomaar’

Carrièreswitch Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Leo Lemsom (53) verkocht zijn aannemersbedrijf en opent nu een bed and breakfast voor fietsfanaten.

Hoogtepunt: „De puntjes op de i zetten qua interieur. De lampen in de lounge zijn gemaakt van fietslampjes, de nachtkastjes zijn bagagedragers.”

Dieptepunt: „Alle regels rond de brandveiligheid. Ik had niet gedacht dat dat zo streng zou zijn.”

Familiebedrijf

„Het spannendste vond ik de reactie van mijn ouders. Op een dag nam ik mijn vader en moeder mee naar het bouwbedrijf waar mijn vader ooit eigenaar van was. We stonden met zijn drieën in de werkplaats – mijn moeder in de rolstoel – en ik zei: ‘Moet je je voorstellen: hier komen vijf kamers, daar komt de ontbijtzaal en hier de lounge.’ Ze zagen het gelukkig direct zitten. Dat maakte het een stuk gemakkelijker, een familiebedrijf verkoop je niet zomaar.”

Recessie

„Ik heb mijn leven lang met veel plezier in ons bouwbedrijf gewerkt. Eerst als metselaar, toen als timmerman en later als directeur. Maar door de recessie gingen klanten bij steeds meer aannemers offertes aanvragen en was ik meer tijd kwijt aan rekenen in plaats van bouwen. Ook de regelgeving werd strenger en qua digitalisering had ik de boot gemist. Ik kan niet computertekenen maar tegenwoordig kun je daar als aannemer bijna niet zonder.”

Wat als?

„Op een gegeven moment werkte ik zo’n 80 uur per week en kreeg ik het nog niet goed georganiseerd. Waren al die uren het wel waard? Ik dacht: stel ik zou het bedrijf kunnen verkopen, wat zou ik dan willen doen? Renesse is een recreatiegemeente en we hadden de gebouwen, dus een bed and breakfast lag voor de hand.”

Fiets- en wandelgids

„Ik wist al gauw hoe we ons konden onderscheiden: mijn hobby is fietsen, dat wilde ik combineren met mijn werk. We zijn helemaal ingericht op fietsers, met een reparatieplek, oplaadpunten voor e-bikes en drogers voor de fietskleding. Ik ga fiets- en wandelexcursies geven en heb me al helemaal verdiept in de geschiedenis van de regio, hartstikke mooie verhalen!

Gezelligheid

Mijn verleden als aannemer laat ik bewust terugkomen in de inrichting, zo zijn de tafels gemaakt van de oude werkbanken die hier vroeger stonden. We zijn nog niet begonnen, maar ik heb er heel veel zin in, vooral in de gezelligheid – met zijn allen naar de Tour de France kijken bijvoorbeeld. Ik hoop dat het druk wordt, want anders ga ik de gezonde stress missen. Ik blijf toch een echte workaholic.”