Stroomstoring Amsterdam en Diemen verholpen

Door een brand in een schakelstation ging bij 25.000 huishoudens het licht uit. Inmiddels werkt alles weer.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Rick Nederstigt / ANP

Door een brand in een schakelstation zaten in Diemen en Amsterdam-Zuidoost woensdagochtend 14.000 huishoudens zonder stroom. Netbeheerder Liander heeft omleidingen aangelegd in het elektriciteitsnet om zoveel mogelijk mensen weer aangesloten te krijgen. Twaalf uur nadat de problemen ontstonden, had iedereen weer stroom.

De problemen ontstonden dinsdagavond rond 20.15 uur. Waardoor de brand is ontstaan, is nog onduidelijk. In eerste instantie werden zo’n 25.000 huishoudens door de storing getroffen. Voor een deel van hen kon in de loop van de nacht en ochtend een oplossing worden gevonden. Om 08.17 uur hadden ook de laatste 14.000 huishoudens weer elektriciteit.

De gemeente waarschuwde dat de stroomstoring kon leiden tot vertraging in het openbaar vervoer. Ook op de weg werden problemen verwacht, doordat een deel van de verkeerslichten het niet deed. De politie zette extra agenten in die in de wijken mensen te woord konden staan die door eventuele haperingen op het mobieletelefoonnetwerk de hulpdiensten niet konden bereiken. Grote problemen bleven uit.

Brand

De brand woedde in het Amsterdamse schakelstation Venserweg. Dergelijke schakelstations zijn een belangrijke link tussen de elektriciteitscentrales en het net:

“Een storing in een schakelstation heeft dan ook gevolgen voor een grote groep klanten.”

Het duurde tot middernacht voor de monteurs van Liander het station in konden om de installaties te kunnen repareren. Reden is volgens het bedrijf de sterke rookontwikkeling.