Duitse horrorverpleger doodde mogelijk meer patiënten

Niels H., die eerder werd veroordeeld vanwege een tweevoudige moord, heeft waarschijnlijk nog tientallen slachtoffers gemaakt.

Niels H. eind 2014 bij een eerdere behandeling van zijn zaak in het gerechtshof van Oldenburg.
Niels H. eind 2014 bij een eerdere behandeling van zijn zaak in het gerechtshof van Oldenburg. Foto Ingo Wagner/AP

Een Duitse verpleger die vorig jaar schuldig werd bevonden aan de moord op twee patiënten heeft mogelijk nog tientallen andere slachtoffers gemaakt. De politie van Oldenburg maakte woensdag bekend dat er in de lichamen van nog eens 27 overleden patiënten sporen van een hartmedicijn zijn gevonden. De 39-jarige verpleger Niels H. diende zijn slachtoffers een overdosis van de medicatie toe, melden Duitse media.

De lichamen van ruim negentig patiënten uit een ziekenhuis in Delmenhorst werden opgegraven nadat H. vorig jaar tijdens een rechtszaak, vanwege twee eerdere moorden, toegaf verantwoordelijk te zijn voor nog eens dertig doden. Daarvan zijn er nu dus 27 geïdentificeerd.

De Duitser werd toen veroordeeld tot levenslang, maar de uitspraken waren voor de politie aanleiding om verder onderzoek te doen naar verdachte sterfgevallen in de periode tussen 2003 en 2005.

H. wacht nu waarschijnlijk een nieuw proces waarin hij terecht moet staan voor de nieuwe sterfgevallen. Vorig jaar verklaarde dat hij impulsief handelde bij zijn daden. De Duitser wilde na het toedienen van een overdosis laten zien hoe goed hij kon reanimeren. Hij bood tijdens het proces zijn excuses aan voor het leed dat hij de nabestaanden van slachtoffers heeft bezorgd.

Mogelijk meerdere doden

Het blijft waarschijnlijk echter niet bij de 27 ‘nieuwe’ sterfgevallen. De politie onderzoekt momenteel tevens de plotselinge dood van tientallen patiënten in een kliniek in Oldenburg, waar de man eveneens werkte. Er wordt vermoed dat H. iets te maken heeft met het hoge sterftecijfer in dat ziekenhuis in de jaren dat hij er werkte. Politiechef Johann Kuehme zei daarover woensdag:

“De horror gaat maar door. Dit dossier kan nog steeds niet gesloten worden”