Dit zijn de films die we deze week voor je bespreken

‘Independence Day: Resurgence’ is popcornvermaak waar je wél over kunt napraten. ‘Een man die Ove heet‘ is een Zweedse tragikomedie vol meesterlijke situaties.

 • ●●●●

  Independence Day: Resurgence Sciencefiction

  De meeste blockbusters zijn popcornvermaak dat je na afloop snel bent vergeten. Over Independence Day: Resurgence kun je een tijdje napraten. Als dit soort films de culturele barometer van hun tijd zijn, dan biedt Emmerichs sf-fabel een boeiend inkijkje op waar we staan. Lees de recensie: ‘Oudjes redden de aarde in superieure blockbusterfilm

  Regie: Roland Emmerich. Met: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Charlotte Gainsbourg. In: 120 bioscopen

  Achtergrond: ‘Independence Day’ van Roland Emmerich zette in 1996 een nieuwe standaard voor apocalyptische verwoesting. Maar destructie staat altijd in dienst van zijn nobele idealen. Lees: Master of disaster
 • ●●●●

  Een man die Ove heet Tragikomedie

  De hoofdpersoon van de film, Ove, belichaamt beide kanten van de medaille: hij is eenzaam, zelfs levensmoe, maar tegelijkertijd hecht hij enorm aan netheid, orde en het naleven van de regels. Een man die Ove heet is een tragikomedie met precies de juiste verhoudingen tussen ernst, sentiment en grappen, heel fijne oneliners („Het lot is de optelsom van onze stommiteiten”) en meesterlijke situaties. Lees:’Magistraal gespeelde Zweedse brompot

  Regie: Hannes Holm. Met: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg. In: 37 bioscopen

 • Interview: Hannes Holm: ‘Een man die Ove heet’ moest de nieuwe ‘De 100-jarige man die uit het raam klom’ worden, maar daar had regisseur Hannes Holm geen zin in. Lees: ‘‘Hij is de laatste man van zijn generatie’
  Achtergrond: Zwarte komedies: Hoofdpersoon Ove staat als personage in een lange en respectabele traditie van somberaars. Lees: ‘Tragikomedie: je kunt net zo goed leven
 • ●●●●

  Ma Loute: Komedie

  De geur van een oud stripalbum, acteren uit de tijd van Louis de Funès: Ma Loute biedt een bevreemdende mix van kinderlijke humor en slapstick, met als running gag de bolronde inspecteur Machin – Maigret? – die knerpend als een oude gummilaars door het zand banjert en steeds maar weer van duinen rolt. Die infantiele oubolligheid raakt evenwel zeer bevreemdend verstrikt in grand guignol en surrealisme. Lees de recensie: ‘Unieke film met geur van oud stripalbum

  Regie: Bruno Dumont. Met: Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi, Brandon Lavieville, Raph. In: 19 bioscopen.