Dit EK maakt de kleintjes groot

EK voetbal

Het begon saai, maar bij de beslissende duels in de poulefase was er voor de voetballiefhebber genoeg te genieten.

Na 36 wedstrijden, soms inwisselbaar maar met een stevige punch op het eind, zit de groepsfase van het Europees Kampioenschap voetbal erop. Met de druk er vol op in de slotduels van de groepen kwam alsnog het spektakel. Zoals de 3-3 bij Hongarije-Portugal, en IJsland dat zich heeft geplaatst. Het kan alleen maar beter want nu begint de knock-outfase, het alles-of-nietsdeel, de vijftien wedstrijden die het EK nog te bieden heeft. Wat viel tot nu op?

De donkere kant van dit EK: vechtende supporters

Hij ligt nog altijd in een Frans ziekenhuis nadat ie op de tweede dag van dit EK knock-out werd geslagen door Russische hooligans in Marseille. De 51-jarige Andrew uit Portsmouth is stabiel, opende al even zijn ogen, maar wordt nog altijd buiten bewustzijn gehouden. Zijn zorgwekkende toestand staat symbool voor de donkere kant van dit EK. Bijna elke dag maakte de Europese voetbalbond UEFA bekend een onderzoek in te stellen. Er waren confrontaties tussen Engelse en Russische fans, Kroaten die fakkels op het veld gooiden, Hongaren die vochten met stewards, Albanezen die het veld betraden en Belgen die vuurwerk afstaken.

Voor de 51-jarige Andrew is er hoop. Binnenkort wordt hij aan zijn ‘gebroken’ gezicht geopereerd, meldde zijn broer, terwijl vrienden bijna 40.000 euro voor hem hebben ingezameld.

Vijf WK-winnaars in de strijd voor één finaleplek

Het toernooi is fors uit het lood geslagen door een samenloop van omstandigheden die de organisatie in haar wildste prognoses niet had voorzien, en vermoedelijk ook niet gewild had. De vijf wereldkampioenen op dit toernooi – Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Engeland – strijden in de ene helft van het toernooischema om een finaleplek, de andere helft levert met beduidend minder grote namen hoe dan ook een finalist. Bijvoorbeeld Kroatië, Portugal, Wales of België.

Dat is, uiteraard, eens een keer niet de schuld van de UEFA. Het toernooischema was uitgebalanceerd in opzet, maar Engeland en Spanje verprutsten hun duel om het groepswinst en moeten nu beuken tegen de – andere – grote naties. Voor de neutrale toeschouwer is het fijn: een replay van de vorige EK-finale, nu al in de achtste finales: Italië tegen Spanje, maandag in Parijs.

Voetbalsterren missen penalty’s

Penalty’s missen is het concreetste menselijk falen in voetbal, daar waar sport in de basis het overwinnen van fysieke en mentale beperking is. Al drie penalty’s gingen mis van zeven die toegekend werden. Cristiano Ronaldo voor Portugal, Aleksandar Dragovic van Oostenrijk en Ramos van Spanje.

De scheidsrechters doen het goed, behalve…

De heersend Europees kampioen Spanje moest de penaltyflop van Ramos duur bekopen toen Ivan Perisic vlak voor tijd 2-1 maakte voor Kroatië. Al had die strafschop, volgens de regels, opnieuw genomen moeten worden wegens te vroeg inlopende Kroaten, van wie één de rebound wegwerkte voor een instormende Spanjaard. Björn Kuipers, de Nederlandse scheidsrechter van dienst, liet het gaan. Een beslissing die de eerzuchtige tukker mogelijk de EK-finale kan kosten in de concurrentiestrijd waarin de marge voor falen smal is. Fouten worden keihard afgestraft, in een toernooi waar de arbitrage lange tijd voorbeeldig was.

IJsland? Noord-Ierland? Ja echt, door.

Geen misverstand: de wanprestatie van Oranje, niet gekwalificeerd voor dit EK na twee nederlagen onder meer tegen het minuscule IJsland – 300.000 inwoners, 3.000 volwassen mannelijke voetballers – is historisch. Maar op dit EK, dankzij datzelfde IJsland, in ieder geval niet in een nog pijnlijker perspectief geplaatst, want dat land toont zich nu ook aan heel Europa een serieuze ploeg met een defensief raamwerk dat staat. Ongeslagen door naar de achtste finales, helemaal op eigen kracht. Nu wacht Engeland, dat juist een wanordelijk indruk wekte. Interessant.

Over voetbaldwergen gesproken, ook Noord-Ierland gaat verder, met dank trouwens aan een genadig Duitsland, dat verzuimde om de mannen uit Ulster dinsdag met grote cijfers af te straffen. De Noord-Ieren gaan op doelsaldo verder, als een van de beste vier nummers drie.

Hét moment van het EK: toch weer Cristiano Ronaldo

Hét moment van het EK tot nu? Cristiano Ronaldo namens Portugal, woensdag tegen Hongarije. Frustrerend toernooi voor hem tot dusver. Smeet een microfoon van een opdringerige journalist in het water tijdens een wandeling. Vrije trappen van hem vlogen weer alle kanten op tegen (groepswinnaar) Hongarije, in een waanzinnig duel in de reeds genoemde, absurde poule F. Maar Ronaldo, al met een assist op Nani bij de 1-1 belangrijk, stond wel op toen het moest. Na rust, bij 2-1 achter, een voorzet van rechts. Ronaldo loopt eigenlijk voorbij aan de bal maar met zijn rechtervoet veegt hij de bal achterlangs het linkerstandbeen, buiten bereik van de Hongaarse doelman: 2-2. Werelds. Het werd uiteindelijk 3-3, de absurde poule F immers. Weer Ronaldo, nu met het hoofd.

Het was voldoende voor een langer verblijf van de grootste speler op dit toernooi, want dat is hij.