80 (-)

Renzo Martens

Beeldende Kunst

Renzo Martens

Zijn werkplekken zijn een atelier in Brussel, het door hem opgerichte Institute for Human Activities in Amsterdam, en een voormalige plantage van Unilever in Congo. Kunstenaar Renzo Martens (43) vindt dat ook Afrikanen recht hebben op gentrificatie, en begon om die reden een kunstcentrum in Congo, waar de voormalige plantagearbeiders producten maken voor de westerse kunstmarkt. Ook organiseert hij conferenties in Afrika, in de hoop dat met de komst van de internationale curatoren de huizenprijzen in zijn stukje jungle zullen stijgen, zoals dat ook in kunststeden als Londen en Venetië gebeurde. Met zijn geëngageerde werk won Martens in 2015 de Amsterdamse Kunstprijs. Zijn werk was vorig jaar onder meer te zien in Berlijn, Brussel, Cardiff, Keulen en Warschau.