Door zijn boek Delirious New York (1978) werd Rem Koolhaas (71) al een bekende architect nog voordat het mede door hem opgerichte Office for Metropolitan Architecture (OMA) aan bouwen toekwam.

2 (1)

Rem Koolhaas/OMA

Architectuur

Rem Koolhaas

Door zijn boek Delirious New York (1978) werd Rem Koolhaas (71) al een bekende architect nog voordat het mede door hem opgerichte Office for Metropolitan Architecture (OMA) aan bouwen toekwam.

Het succes van zijn boek bracht OMA in een lastig parket, vertelde Koolhaas vorig jaar aan deze krant. Door de opdrachten die Delirious New York opleverde, werd OMA in het diepe gegooid: „Het was verdrinken of zwemmen. Ik denk dat je nu wel kunt zeggen dat we hebben gezwommen.” En inderdaad: OMA is uitgegroeid tot een internationale onderneming met vestigingen in Rotterdam, New York, Beijing, Hongkong, Doha en Dubai.

Opvallendste gebouw van OMA in Nederland was in 2015 het Timmerhuis in Rotterdam, een glazen ‘pixelberg’ tegenover het Stadhuis. In Milaan ging de Fondazione Prada open, een oud fabriekscomplex dat OMA verbouwde tot het kunst- en cultuurcentrum van het modebedrijf Prada.

Foto ANP

Foto ANP