In de VS heet hij JacobTV. Dat klinkt lekker, net als de muziek van Ter Veldhuis, die bol staat van welluidendheid én eigenzinnige nieuwssamples.

62 (83)

Jacob ter Veldhuis

Klassiek

Ton Koopman

In de VS heet hij JacobTV. Dat klinkt lekker, net als de muziek van Ter Veldhuis, die bol staat van welluidendheid én eigenzinnige nieuwssamples. Hij „pepert zijn muziek met suiker”, zegt hij zelf. Van muzikale moeilijkdoenerij kun je Ter Veldhuis (64) niet betichten, maar het gaat er in die ‘Boombox’-stukken wel degelijk heftig aan toe en zijn opgefokte, vaak geëngageerde soundbytes stuiten sommigen tegen de borst. De zelfbenoemde ‘avantpopcomponist’ won in 2015 de eerste BUMA Classical Award voor beste klassieke exportproduct van Nederland. Wat heet: zijn continu ge-update reality-opera The News was te bewonderen in het Metropolitan Museum in New York, zijn balletmuziek klonk tot in Moskou. Met zo’n duizend optredens per jaar over de hele wereld behoort Ter Veldhuis tot de meeste uitgevoerde componisten van Europa.

Nicolas Mansfield, directeur van de Nederlandse Reisopera: „Met zijn opera The News geeft Ter Veldhuis een indringende blik in hoe de wereld van nieuws, reclame, spin en propaganda tot in de wortels van ons bestaan reikt. Wereldwijd!”