Kon Ivo van Hove (57) internationaal nóg gewilder worden? Ja, dat kon. We noemden 2014 in de vorige ranglijst zijn ‘springplankjaar’, want in 2015 volgden de echt grote hoogten. In één jaar werkte hij met Juliette Binoche én David Bowie.

1 (5)

Ivo van Hove

Theater

Ivo van Hove

Kon Ivo van Hove (57) internationaal nóg gewilder worden? Ja, dat kon. We noemden 2014 in de vorige ranglijst zijn ‘springplankjaar’, want in 2015 volgden de echt grote hoogten. In één jaar werkte hij met Juliette Binoche én David Bowie. De verzamelde wereldpers verdrong zich (vergeefs!) voor een plek in het ridicuul bescheiden New York Theatre Workshop (100 stoelen) voor Lazarus, waarin Ivo van Hove en artistiek compagnon Jan Versweyveld in een strak gecomponeerd Gesamtkunstwerk Bowies universum tot leven brachten.

Kort voor Lazarus was er al een daverend Broadway-debuut, met wonderproductie A View From the Bridge, die even later ook weer, nu met een Franse cast, naar Parijs werd geëxporteerd. De lijst nominaties en prijzen groeide in 2015 van imposant tot duizelingwekkend. En dit jaar houdt de piek nog even aan: een tweede Broadway-regie, twee Tony Awards, de opening van het Festival d’Avignon en een aangekondigde samenwerking met Jude Law in 2017, dat is tot nu toe de score.