5 (18)

Irma Boom

Design

Irma Boom

Een door Irma Boom (55) ontworpen boek ontstijgt het niveau van informatiedrager. Dat stelde de jury van de Johannes Vermeer Prijs, de staatsprijs die Boom twee jaar geleden als eerste grafisch ontwerper kreeg. Ook internationaal wordt zij erkend als een belangrijk vernieuwer die met haar experimenten van grafische ontwerpen kleinere of grotere kunstobjecten weet te maken. Lang is haar lijst met boeken en tentoonstellingen van het afgelopen jaar, gerealiseerd in tien verschillende landen.

In november werd haar grootste ontwerp ooit onthuld: een ruim honderd meter lang tegeltableau voor de fiets- en voetgangerstunnel onder het Amsterdam Centraal Station. Boom baseerde haar Delfts blauwe tegelkunstwerk op een tableau uit 1700 van de Rotterdamse plateelschilder Cornelis Bouwmeester. Daarop was het oorlogsschip De Rotterdam te zien dat woeste golven trotseert. Maar een 010-schip in een 020-tunneltje? Twee historici ontdekten dat Boom het Rotterdamse stadswapen op De Rotterdam had vervangen door drie Amsterdamse kruizen. „Kunstzinnige vrijheid”, reageerde Boom desgevraagd.