83 jaar en nog alomtegenwoordig. Het Mariinsky Ballet werd vorig jaar zelfs met een Van Manenprogramma nog genomineerd voor een belangrijke Russische dansprijs. Solisten als Igone de Jongh en Marijn Rademaker en ex-solisten van Het Nationale Ballet vlogen in 2015 de wereld rond om zijn Pas de deux uit te voeren.

11 (7)

Hans van Manen

Dans

Hans van Manen

83 jaar en nog alomtegenwoordig. Het Mariinsky Ballet werd vorig jaar zelfs met een Van Manenprogramma nog genomineerd voor een belangrijke Russische dansprijs. Solisten als Igone de Jongh en Marijn Rademaker en ex-solisten van Het Nationale Ballet vlogen in 2015 de wereld rond om zijn Pas de deux uit te voeren. En naast het NDT dat met zijn Kleines Requiem door het buitenland toerde, namen ook gezelschappen als het Boston Ballet, Staatsballett Wien en het Zurich Ballett verschillende van de choreografieën van ‘de Mondriaan van de dans’ op het repertoire.

Trots is de zoon van een Duitse dienstbode zeker op de aanhoudende internationale erkenning van zijn werk, maar hij laat zich niet zomaar lauweren. De Turkse Staatsopera en -Ballet wilden hem eren als ‘choreograaf van de eeuw’, maar Van Manen bedankte voor de eer. Hij wil de prijs niet accepteren „zolang in Turkije kranten monddood worden gemaakt en journalisten die hun beroep uitoefenen in de gevangenis terechtkomen”. Het was geen primeur voor Van Manen, in het verleden weigerde de Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw ook al de Grote Oostenrijkse Staatsprijs en een Griekse prijs om politieke redenen.