27 (16)

Fiona Tan

Beeldende Kunst

Fiona Tan

Hoogste nieuwkomer in de lijst is de in Indonesië geboren kunstenaar Fiona Tan (1966), maker van films waarin de koloniale geschiedenis vaak een belangrijke rol speelt. In 2015 opende haar tentoonstelling Geography of Time in het National Museum of Contemporary Art in Oslo die tot 2017 zal reizen langs Luxemburg, Frankfurt en Tel Aviv. Ook had ze soloshows in de Londense Frith Gallery en het Baltic Center for Contemporay Art, waar ze haar videowerk Depot toonde, over een walvis op sterk water die in de jaren vijftig door heel Engeland reisde in een enorme truck. De internationale pers, waaronder The Guardian, The Independent en Artforum, schreef er gretig over. Tussen de bedrijven door draaide Tan in 2015 ook nog haar eerste speelfilm History’s Future die begin dit jaar op het Filmfestival in Rotterdam in première ging.