Ovatie voor Boris Johnson in laatste debat, maar hij wint het niet

Foto iStock

De laatste woorden in het laatste debat voor de Britten deze donderdag naar de stembus gaan: „Donderdag kan onze Onafhankelijkheidsdag zijn.” Boris Johnson, oud-burgemeester van Londen, kreeg er een staande ovatie voor in het Wembley-stadion in Londen. Het was zijn sterkste bijdrage.

Johnson had – natuurlijk – de lachers op zijn hand toen hij zei dat de EU belemmert dat de Amerikanen haggis eten (foutief, het importverbod op het Schotse gerecht van schapenmaag is door de VS ingesteld). Maar opnieuw waren Gisela Stuart (Labour) en de kalme Andrea Leadsom (Conservatief) het die door hun herhaling van „neem de macht terug” de boodschap van het pro-Brexit-kamp erin hamerden. Een Verenigd Koninkrijk buiten de EU kan zijn eigen wetten vaststellen, zijn eigen grenzen bewaken, zijn eigen immigratiemaxima bepalen. Waar mogelijk bevatte hun antwoord een verwijzing naar immigratie of Turkije.

Het Blijven-kamp was van samenstelling veranderd sinds het vorige grote debat, en met succes. Vakbondsvrouw Frances O’Grady was zwak, maar Sadiq Khan, de nieuwe burgemeester van Londen effectief door op iedere „neem de macht terug” te antwoorden dat „verlies van een plek aan tafel juist verlies van macht” betekende.

Onbetwiste winnaar van de avond was Ruth Davidson, de leider van de Schotse Conservatieven. Een no-nonsensvrouw die scoorde op de vraag of het Verenigd Koninkrijk wel zo veilig was binnen de EU, onder meer door naar haar eigen militaire achtergrond te verwijzen. „Met respect” had ze een gepensioneerd generaal aangehoord die een Brexit wil. „Maar als de baas van [geheime dienst] MI6 me vertelt dat ik veiliger ben in de EU, dan luister ik.”

De onbesliste kiezer leerde niets nieuws. Maar het gaat in deze fase ook niet meer om zieltjes winnen, maar om mobilisatie. Het kamp dat zijn achterban kan motiveren daadwerkelijk te stemmen, wint morgen.