Blok redt huurheffing, voorlopig

Uit de wandelgangen Blok regelde zijn verhuurdersheffing met PvdA, maar Duivesteijn roert zich weer.

Vroeg op voor de post

uitdewandelgangen

Kamerleden die dinsdag snel de evaluatie van minister Stef Blok (Wonen, VVD) over de verhuurdersheffing wilden lezen, moesten vroeg op. ’s Ochtends om zeven uur werd die naar de Tweede Kamer gestuurd. Waarom zo vroeg en zo onverhoeds, terwijl de evaluatie vorige week al de ministerraad passeerde? Omdat De Telegraaf de primeur was beloofd. De verhuurdersheffing is een politiek gevoelig dossier, in 2013 zelfs splijtzwam in de PvdA. Nu meldde de krant van wakker Nederland exclusief dat woningcorporaties over miljarden kunnen beschikken en daarmee 250.000 sociale woningen kunnen bouwen.

PvdA souffleert mee

Voor fractiespecialisten van de PvdA kwam dat nieuws niet als verrassing. PvdA-woordvoerders waren tevoren door het ministerie geïnformeerd over de inhoud en bijgaande brief – ook gevoelig, sinds de track changes van Ard van der Steur. Om in de Kamer draagvlak voor de verhuurdersheffing te houden, moest Blok tegemoetkomen aan PvdA-eisen. Zo matigt hij de verhuurdersheffing in Rotterdam-Zuid en hij maakt het wettelijk mogelijk dat woningcorporaties die extra woningen inderdaad kunnen bouwen. Zo loodst Blok die evaluatie veilig door de Tweede Kamer.

Tot de verkiezingen dan

De evaluatie zelf was ook een handreiking naar de PvdA. Daarmee werd in 2013 de opstandige senator Adri Duivesteijn overtuigd met de heffing aan corporaties en andere verhuurders in te stemmen. Duivesteijn vertrok uit de Eerste Kamer, maar bereidt mede het PvdA-verkiezingsprogramma voor. Hij twitterde deze week al de belangrijkste ingrediënten wat betreft volkshuisvesting. De partij moet van hem in ieder geval afscheid nemen van de verhuurdersheffing. Het bommetje dat hij er drie jaar geleden onder legde is nog niet gedemonteerd.