Bende trainde 300 kinderen om te roven

Mensenhandel Kinderen uit Oost-Europa werden door een bende opgeleid om in Europese steden op rooftocht te gaan.

Een internationale bende zet driehonderd in Oost-Europa geronselde kinderen aan tot winkeldiefstal en zakkenrollen. Dat zegt de Nederlandse politie die onderzoek doet naar de bende die opereert in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Spanje.

De kinderen – in leeftijd variërend van acht tot zestien jaar oud – zijn afkomstig uit Bosnië en Kroatië en andere delen van voormalig Joegoslavië. Ze worden door mensenhandelaren uit arme gezinnen weggelokt en getraind om te stelen. „Sommigen moeten minimaal 1.000 euro per dag verdienen” zegt Arthur de Rijk werkzaam bij de politie en leider van het onderzoek. Bij de rooftochten werden de kinderen op afstand door volwassenen in de gaten gehouden.

Vorige week hield de Nederlandse politie samen met de Catalaanse politie in Barcelona een Oost-Europese man en vrouw aan. Ze worden verdacht van mensenhandel en deelname aan een internationale bende. Bij hun aanhouding werden jonge kinderen aangetroffen die niet lang daarvoor uit een Nederlands asielzoekerscentrum (Ter Apel) waren verdwenen. Dat gebeurde nadat door betrokken instanties werd gesignaleerd dat het niet goed met ze ging, ze verzuimden bijvoorbeeld school.

Steeds dezelfde kinderen

De Nederlandse politie kwam het criminele netwerk op het spoor doordat leden van het Amsterdamse zakkenrollersteam telkens dezelfde jonge kinderen troffen bij aanhoudingen. Daarop werd een landelijk onderzoek ingesteld, genaamd Dertien Oceans. Arthur de Rijk: „Sommige kinderen waren zo vaak opgepakt dat ze onder 35 verschillende identiteiten in ons politiesysteem voorkwamen.”

Die kinderen werden in Nederland tot voor kort alleen als daders beschouwd en kwamen daarom in de cel terecht, zegt Warner ten Kate officier van justitie belast met mensenhandel. Deze jonge kinderen zijn eigenlijk geen daders, zegt Ten Kate, maar slachtoffers. „Tegenwoordig kijken we of een kind slachtoffer is van mensenhandel. In dat geval worden direct de zorginstellingen benaderd.” Sommige kinderen zijn, vertelt Ten Kate, afhankelijk gemaakt van drugs.