België en Ierland naar volgende ronde EK

De Belgen beëindigen door een 1-0 overwinning de interlandcarrière van Zlatan Ibrahimovic. Ierland verslaat Italië: 1-0.

De Belgen vieren de 1-0 van Radja Nainggolan.
De Belgen vieren de 1-0 van Radja Nainggolan. Foto Eric Gaillard/Reuters

België heeft zich woensdagavond met een 1-0 overwinning op Zweden geplaatst voor de achtste finales van het EK voetbal. Ook Ierland wist zich te kwalificeren voor de volgende ronde: in de laatste minuten wurmde de gepassioneerde ploeg zich voorbij Italië (1-0) en schaarde zich daardoor als één van de beste nummers drie bij de achtste finalisten. Italië was na winst in de eerste twee groepsduels al verzekerd van een plek bij de laatste zestien.

Hoewel België en Zweden met 0-0 gingen rusten, was het eerste bedrijf allesbehalve saai. Het spel golfde op en neer en de Scandinaviërs kregen goede kansen op hun eerste goal dit toernooi. Een inzet van Berg van dichtbij werd echter gestopt door de Belgische keeper Courtois. Aan de andere kant zag Thomas Meunier een kopbal rakelings langs de paal gaan.

Hoewel Zweden moest winnen om kans te houden op een plaats in de volgende ronde, was het België dat aanzette in de tweede helft. Het leidde in de 84ste minuut tot een doelpunt van Radja Nainggolan. Vanaf twintig meter haalde hij hard uit en schoot raak in de linkerhoek.

België komt door de overwinning zondag in de achtste finale in actie tegen Hongarije. Na de nederlaag is Zweden uitgeschakeld op het EK. Het betekent tevens het einde van de interlandloopbaan van Zlatan Ibrahimovic. Het fenomeen maakte dinsdag bekend na het toernooi te stoppen als international. Zlabracadabra wist op dit EK niet tot scoren te komen. De spits scoorde 62 goals in 116 interlands.

Ierland verrast Italië

In het andere duel in groep E wist Ierland Italië te verrassen. Bondscoach Antonio Conte wijzigde basiself van de Squadra Azzurra op maar liefst acht plekken ten opzichte van het vorige duel tegen Zweden. Ierland moest winnen om zich te kunnen plaatsen voor de derde ronde.

Vlak voor tijd was het Robbie Brady die de bevrijdende 1-0 maakte. De speler wist de toch al niet ingetogen Ierse fans in extase te brengen met een rake kopbal, na een voorzet Wes Hoolahan. Ierland zorgde er daarmee voor dat Turkije, dat na een overwinning dinsdag op Tsjechië even mocht hopen op een vervolg in Frankrijk, alsnog uit het toernooi vloog. In de volgende ronde komen de Ieren zondag uit tegen het thuisland.

Hongarije, IJsland en Portugal eveneens door

Eerder op de dag plaatsten Hongarije, IJsland en Portugal zich al voor de achtste finales. Hongarije en Portugal speelden in een aantrekkelijk duel met 3-3 gelijk, terwijl IJsland in blessuretijd won van Oostenrijk (2-1).

Achtste finales

Na de laatste groepsduels woensdag zijn ook de affiches voor de achtste finales bekend. Wie naar het programma kijkt, ziet dat er een aantal aantrekkelijke wedstrijden op het programma staan. Met name de onderste helft van het speelschema is topzwaar. Zo spelen titelkandidaten Italië en Spanje maandag bij de laatste zestien al tegen elkaar.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport De achtste finales op het EK zijn bekend. Wie speelt tegen wie en wanneer? https://t.co/aTPJAMH9Tf https://t.co/5ofaLkVZYu

Bij winst in de volgende ronde treffen Duitsland en Spanje of Italië elkaar in de kwartfinales. Dat geldt ook voor Engeland en Frankrijk. België daarentegen lijkt een veel aantrekkelijker pad naar de finale te hebben: na een treffen met Hongarije wacht de winnaar van het duel tussen Noord-Ierland en Wales.