Bedrijf Dirk Scheringa gaat naar de beurs

Met DSB Bank wilde hij de grootste consumentenbank van Nederland worden en opnieuw heeft Dirk Scheringa aan ambitie geen gebrek. Dinsdag werd bekend dat hij met zijn bedrijf CS Factoring naar de beurs gaat via de lege beurshuls van Lavide.

CS Factorering doet aan debiteurenbeheer en koopt tegen een korting (moeilijk inbare) facturen van mkb-bedrijven op. Met de beursgang neemt CS Factorering tevens een belang van 49 procent in juridische databankbedrijf Cardac. En vervolgens groeien de bomen tot in de hemel, valt af te leiden uit het persbericht dat Lavide dinsdag publiceerde. De omzet moet de komende vijf jaar stijgen met ruim 3.500 procent: van 1,1 miljoen naar 40 miljoen. Het verlies van 275.000 euro wordt in die periode omgebogen naar 10 miljoen winst. En het bedrag aan aangekochte facturen stijgt van 30 miljoen naar 1 miljard. Het in 2011 door Scheringa opgerichte CS Factorering had blijkens de laatste jaarrekening in 2015 gemiddeld 3,7 werknemers in dienst.

De Vereniging Effecten Bezitters is geen fan van de constructie die Scheringa gebruikt. Door gebruik te maken van de lege huls (waarmee vroeger automatiseerder Qurius aan de beurs genoteerd was) hoeft CS geen prospectus met gedetailleerde beleggersinformatie te publiceren. Dat is volgens adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB in dit geval geen enorme ramp, zei hij tegen BNR. „Er is een groot voordeel met Dirk Scheringa: je hebt de VEB niet nodig om je mening te bepalen over hem en zijn track record.”